Utan vinst blir det inga hållbara satsningar alls

 

Bostadspolitik.se:s och Heimstadens Kent Persson påminner i en krönika på Fastighetstidningen om att social hållbarhet inte finansierar sig självt.

De årliga hyresjusteringarna täcker inte kostnadsökningarna – det är den enkla beskrivningen av dagens verklighet och det är därmed inte längre lönsamt att äga och förvalta hyresrätter, konstaterar Persson och skriver vidare:

”Säkert tycker en del att det är väl ett problem för ägarna – inte för samhället. Tvärtom skulle jag säga. Om det långsiktigt inte är ekonomiskt hållbart att investera i hyresfastigheter så kommer kapitalet placeras på andra marknader eller i andra tillgångsslag.
För det svenska samhället skulle det leda till stora samhällsproblem med försämrade bostadsmiljöer, sämre tillgång till bostäder och i förlängningen ett ökat utanförskap. Det går inte att bygga och upprätthålla ett sammanhållet samhälle om bostadssektorn inte fungerar. Då rasar till slut sammanhållning samman fullständigt och de mest utsatta lämnas övergivna.
Ekonomisk hållbarhet handlar till slut om resultatet på sista raden. Vinsten helt enkelt. De flesta inser logiken och behovet av ekonomiska vinster för företagen, men inom vissa sektorer är det känsligare än inom andra. I bostadssegmentet är det känsligt.”

”Många tar ett stort samhällsansvar och bidrar aktivt med samhällsnytta i stort och i smått.
Men att investera i social hållbarhet är ett långsiktigt åtagande och en långsiktig kostnad. På olika sätt skapar det värden för såväl fastighetsägaren som för samhället. Men kostnaden måste finansieras.
Utan vinst är det helt enkelt omöjligt.”

Läs hela krönikan här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.