Krisinsikt krävs hos kommunerna

Räkna med att bostadsmarknaden har problem på lång sikt. Branschen har insett det men kommunerna måste också vakna och agera, skriver WSP:s Linda Lövgren i en krönika på Fastighetstidningen.

Lövgren, senior bostadsanalytiker på WSP, konstaterar att bilden hos kommunerna är splittrad – från krisinsikt till att ”nedgången är övergående”.

Hon ger några tips för att få igång konstruktiva samtal mellan utvecklare och kommuner:

”Ni bostadsutvecklare behöver vara öppna med vilka planer ni har möjlighet att genomföra i närtid och kommunicera det till respektive kommun. På så vis finns en chans att åtminstone några projekt kan genomföras.”

”Ni kommuner behöver sluta vara så projektfokuserade och skapa en sammanhållen och uppdaterad strategisk plan på vad kommunen vill. Javisst, mycket står i översiktsplanen, men snabba revideringar behövs nu när marknaden förändras snabbt. Fokusera på vad som är viktigast att åstadkomma! Är det fortfarande ett stort bostadsbyggande, så behöver planer prioriteras som har en realistisk möjlighet att faktiskt börja byggas i närtid. Pausa planer som har låg chans att bli av i nuläget.”

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.