Villaägarna: Så kan 212 000 hyresrätter skapas

Med samma uthyrningsregler som i Norge kan 212 000 nya hyresbostäder skapas i Sverige, skriver Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, på GP Debatt.

I Norge är det tillåtet att hyra ut halva bostaden skattefritt.

”Om vi överförde ett sådant system till Sverige skulle det innebära 212 000 nya hyresbostäder”, menar Håkan Larsson.

Håkan Larsson hänvisar till en rapport från Bostadskreditnämnden, där det framgår att uthyrning av delar av privatbostäder utgör 4,7 procent av permanentbostäderna i Norge och om man lyckas föra över detta till Sverige skulle det motsvara ett utbud av ”212 000 bebodda uthyrningsdelar”.”

Larsson skriver:

”Det är naturligtvis svårt att över en natt öka utbudet genom att införa den norska uthyrningsmodellen, men det skulle vara en viktig pusselbit. Inte minst för studenter och de som nyligen har kommit ut på arbetsmarknaden. En väl fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för att skapa rörlighet på arbetsmarknaden.”

Han vill även höja rotavdraget till 50 procent av arbetskostnaden, vilket han menar är en åtgärd som passar bra ihop med uthyrningsreformen eftersom det kan behövas anpassningar av bostaden för att göra den mer passande för uthyrning. Larsson menar också att rotavdraget borde kunna delas upp på flera år för att större renoveringar ska träffas av avdraget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.