Rimlig hyresutveckling nödvändig för hyresrättens framtid

Fastighetsägarna på Dagens Industri: ”Även med en större hyreshöjning än tidigare år kommer hyresvärden att ta den största delen av kostnaderna. Det tycker vi är att ta ansvar och dela på kostnaderna.”

Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig och ordförande Ingela Lindh skriver om årets hyresförhandlingar på DI Debatt.

De konstaterar att parterna nu är överens om vägledningen som presenterades i förra veckan och menar att kostnadsökningarna måste delas om hyresrättens framtid ska säkras.

De skriver:

”Under de senaste åren har fastighetsföretagens räntekostnader stigit med flera hundra procent. Redan nu vet vi att det inte kommer stanna där. Kostnaderna kommer fortsätta att öka. Inte bara finansieringskostnaderna utan även driftkostnader där många fjärrvärmebolag aviserar kostnadshöjningar på drygt 25 procent. Det är kostnader som fastighetsbolagen till stor del fått ta själva både förra året och i år, men som vi inte ensidigt kan fortsätta att ta. Det är i det kärva läget som de årliga hyresförhandlingarna nu ska inledas.”

”De senaste tre åren har kostnaderna för fastighetsbolag med hyresrätter ökat med 14,1 procent. Med den siffran speglar inte helt fullt ut kostnadsökningen, utan fastighetsföretagen har redan tagit en stor del av kostnaderna. Samtidigt har och fortsätter hyresgästerna att vara relativt sett skyddade jämfört med till exempel boende i jämförbar bostadsrätt.”

”För hyresrättens framtid är det därför nödvändigt att hyran utvecklas i takt med kostnaderna. Annars är det tyvärr hyresgästerna som kommer att drabbas i form av neddragningar på allt som inte är akut och nödvändigt att genomföra, när åtgärder som bidrar till trivsel och nöjdhet skjuts på framtiden eller inte genomförs alls.”

Läs hela inlägget här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.