Hyresvärdarna brukar få hälften av vad de yrkar på

Fastighetstidningen har med hjälp av Hyresgästföreningen tagit fram statistik för hur stora hyreshöjningarna brukar bli i förhållande till hur höga yrkanden fastighetsägarna har kommit med. Slutsatsen är att det brukar landa på 51 procent av yrkandena.

Statistiken (som omfattar 2013-2023) visar att utfallen brukar ligga mellan 31 (2016) och 60 (2019) procent av yrkandena.

Fastighetsägarna i Stockholm och Göteborg kom i förra veckan med sina yrkanden inför förhandlingarna – de ligger på tolv procent.

Sett till statistiken som Fastighetstidningen har tagit fram bör höjningarna därmed landa på cirka sex procent, om statistiken står sig.

Samtidigt ska man tänka på att en ny vägledning för trepartsöverenskommelsen presenterades i förra veckan och i år finns även för första gången en tvistelösning på plats för de privata fastighetsägarna.

Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR, säger till Fastighetstidningen:

– Det är inte så att vi tar i lite extra i våra yrkanden. Ser man till de faktiska behoven i bolagen borde hyran höjas med 14 till 17 procent. Från 2016 har bostadsföretagens kostnader ökat med 45 procent samtidigt som hyrorna ökat med 10 procent så det är en lång period med eftersläpning, säger Rikard Ljunggren.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström säger om de tolvprocentiga yrkandena:

– De 12 procenten som Fastighetsägarna nu talar om är i mina ögon en positionering och inget man tror är realistiskt överhuvudtaget.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.