Sveriges Allmännytta går inte ut med centrala yrkanden

Sveriges Allmännyttas vd Anders Nordstrand och chefekonom Petra Hallberg skriver om den nya överenskommelsen på DI Debatt.

Trepartsöverenskommelsens nya gemensamma vägledning presenterades i tisdags. På onsdagen uppmanade Hyresgästföreningen på DI Debatt fastighetsägarna att hålla igen på sina krav.

På torsdagen presenterade Fastighetsägarna i Stockholm och Göteborg sina yrkanden om tolvprocentiga hyresökningar.

Nu replikerar Sveriges Allmännytta på DI Debatt under rubriken ”Hedra överenskommelsen på hyresmarknaden”

Nordstrand och Hallberg trycker på att förhandlingarna ska skötas lokalt inte centralt – något som Kent Persson lyfter som en stor utmaning i överenskommelsen i Veckans Aktuellt som släpptes på fredagsmorgonen.

De skriver:

”Den här veckan har både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna gått ut med centrala krav på hyresförhandlingarnas resultat. Men nu är inte tid för stridsrop med krav på låga eller höga hyreshöjningar. Förhandlingarna ska göras lokalt, inte centralt. De lokala parterna bör snarast inleda förhandlingarna och metodiskt ta sig igenom den trestegsmodell som de centrala parterna rekommenderar. Denna modell innebär att man väger in den allmänna kostnadsutvecklingen, de lokala förutsättningarna och hyresgästernas intresse.

De centrala parterna har förhandlat i många år för att finna former för att stödja de lokala parterna och underlätta de lokala förhandlingarna.

Från Sveriges Allmännytta avser vi inte att presentera någon central siffra utan vi kommer att stödja medlemsföretagen i de kommande lokala förhandlingarna. Det är det bästa sättet att hedra överenskommelsen och visa att parterna är mogna att ta ansvar för en väl fungerande hyresmarknad också i ekonomiskt kärva tider.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.