Jörnmark: Nödvändigt att utveckla en stadspolitik

 

Jan Jörnmark utvecklar sin senaste krönika på Bostadspolitik.se med ett debattinlägg i Dagens Industri.

Han skriver också här om sin nya Ratio-rapport, går igenom 1900-talets misslyckade byggande och skriver:

”Den kraftiga nedgång vi ser idag i byggandet förklaras till stor del av dessa gamla misslyckanden.
Därför borde det nu äntligen bli möjligt att genomföra reformer av planeringssystemet för att stimulera ett konkurrenskraftigt utbud av bostäder, samtidigt som det både skapas selektiva stöd till grupper med höga trösklar in på marknaden och utvecklas statligt stödda modeller för att omstrukturera nedslitna bostadsbestånd. För att göra det är det också viktigt att effekterna av det ofta okoordinerade byggande som pågått de senaste åttio åren utvärderas.”

”Ska städernas tillväxt fortsätta är det nödvändigt att utveckla en stadspolitik. En hörnsten i en sådan är att planeringssystemet måste reformeras i grunden. Det största problemet beror på att vi har två lagsystem i hög grad befinner sig i konflikt med varandra som styr byggande. Dels finns den vanliga Plan- och bygglagen, men den överstyrs av Miljöbalken, som har sina rötter i den gamla Naturresurslagen.
Att skapa en harmoni i lagsystemen och i samband med det också skapa en stark översiktsplanering borde vara ett primärt mål för politiken. Det borde sedan kunna utgöra grunden för en hållbar återhämtning av byggandet under resten av 20-talet.”

Läs hela inlägget på Dagens Industri här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.