Johansson: Minska Riksbankens oberoende

Fastpartners Sven-Olof Johansson ansluter till Bo Rothsteins och Annika Winsths ifrågasättande av Riksbankens självständighet.

I en intervju med Dagens Industri vidhåller Sven-Olof Johansson att vi kommer att få se räntesänkningar snart – men han har fått flytta fram sin tidigare spådom om att de skulle komma i Q2 2023. Istället väntas ju – minst – en räntehöjning till i nuläget.

Fastighetsmiljardären menar att räntesänkningarna kommer först i USA där man har ”bundit ris för egen rygg” – de höga räntorna och den höga statsskulden gör att de nu betalar mer i ränta på statsskulden än de gör för försvarsutgifter, enligt Johansson.

Han menar att en fördel med USA är att Riksbank och regering har tätare kontakter och han tycker att det borde vara så i Sverige också.

– Det har jag tyckt länge. Om det ska fungera så måste det finnas någon form av samordning mellan penningpolitiken och finanspolitiken, säger Johansson till Dagens Industri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.