Winsth: Dags att ta tillbaka makt från Riksbanken

Riksbanken bakbinder den svenska finanspolitiken, menar Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
– Det ska inte vara så att centralbanken för en politik som regeringen rättar sig efter, säger hon till Dagens Industri.

Både Winsth och finansprofilen Christer Gardell är starkt kritiska till Riksbanken i DI:s artikel – Gardell menar att det är ”helt galet” att strama åt ytterligare med räntehöjningar och att man ”helt i onödan skapar en kraftigare inbromsning” eftersom inflationen ”kommer att försvinna per automatik”, som bland andra Klas Eklund varit inne på.

Annika Winsth efterlyser en debatt om det ekonomiska ramverket, och den stora makt centralbankerna har tagit på sig, på bekostnad av de folkvalda politikerna.

– Det ska inte vara så att centralbanken för en politik som regeringen rättar sig efter. Centralbanken ska skapa stabilitet och hantera de svängningar som uppstår till följd av den politik som regeringen för, säger Winsth som menar att Riksbanken tvärtom är skyldig till att kasten i ekonomin blir olyckligt stora.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.