”Bostadspolitiken måste sluta urholka allmännyttan”

Allmännyttan behöver en renässans. Försäljningarna måste upphöra, samtidigt som staten måste ge kommunerna möjligheter att investera utan att sälja sina tillgångar, skriver Karin Lindeberg och Martin Hofverberg från Hyresgästföreningen på Altinget.se.

De konstaterar att allmännyttan har minskat från 25 procent av bostadsbeståndet 1990 till 2022 års 16 procent och att andelen successivt minskar då allmännyttans del av nyproduktionen är nere på tio procent i dag.

De föreslår följande åtgärder för att stärka allmännyttan:

# Förmånliga bygglån och investeringsstöd för att få i gång byggandet igen. När företagen ställer in eller skjuter upp byggstarter måste staten förse marknaden med förmånliga bygglån som ersätter det dyra egna kapitalet, mot att en lägre hyra sätts.

# Kommunal byggbonus. Stöd kommuner som planerar efter behovet genom en kommunal byggbonus. Det ger starka incitament att tillhandahålla mer mark, samtidigt som behovet av att sälja för att investera minskar.

# En ny förvärvslag. Alla försäljningar av bostadsfastigheter ska prövas av Länsstyrelsen utifrån kriterier om social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Detta i syfte att förhindra kortsiktiga och spekulativa aktörer från att köpa upp hyresfastigheter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.