Bo Rothstein ifrågasätter Riksbankens självständighet

Riksbanken vet inte ens varför man misslyckas med att hålla inflationen nere och kronan uppe. Seniorprofessor Bo Rothstein på statsvetenskapliga institutionen i Göteborg ifrågasätter på DN Debatt Riksbankens självständighet.

Rothstein skriver under rubriken ”En riksbank som inget vet förtjänar inte självständighet”. Han gör långa resonemang kring myndigheter som tar självständiga beslut beroende på att de anses ha speciell kompetens. Men det finns anledning att ifrågasätta Riksbankens kompetens och därmed dess självständighet, menar Rothstein.

”Principen om självständiga central­banker, som introducerades på 1990-talet, har närmast haft ställning som en dogm bland ekonomer. På ­senare tid har emellertid analyser av ekonomer verksamma vid fram­stående universitet kommit att ifrågasätta både den empiriska grunden för och de positiva effekterna av själv­ständiga centralbanker.

Det är hög tid att vi även i Sverige påbörjar denna diskussion.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.