VECKANS AKTUELLT. Sorgligt med Anebyhus konkurs och byggkonkurser är det värsta som kan hända en beställare, tycker vår expertkommentator Viktor Mandel, som skriver under på Einar Jansons spaning om 20–25-procentiga hyresökningar – men han tycker inte att de är exceptionella: ”Mindre ökningar vore alarmerande”.
Viktor Mandel vill heller inte se något nationellt regelverk kring att bygga i översvämningshotade områden – och han tycker gott att Zlatan Ibrahimovic kan betala för att bli av med en klagande hyresgäst.
Nicklas Tollesson programleder Veckans Aktuellt den här veckan.
Anebyhusgruppen försattes i konkurs i förra veckan. Bolaget hade 200 anställda för två år sedan, nu var ett knappt 80-tal kvar.
– Det är sorgligt att en sån här typ av verksamhet går i konkurs, men det är ju en konsekvens av det tuffa marknadsläget; hela branschen har problem. Generellt har den här typen av hustillverkare låg lönsamhet även i goda tider. Man har en stor personalstyrka och får göra stora investeringar i fabriker, när då efterfrågan går från hög till obefintlig på kort tid så är det jättesvårt. Det är även sorgligt ur perspektivet att det är många som vill bo i småhus och det är en bostadsform som det byggs för lite av även i goda tider, säger Viktor Mandel i podden.
Konkursförvaltaren Erik M Gabrielsson är nu ute och letar efter en köpare som kan ta över Anebyhus.
– Tittar man på mer specialiserade fabriker, som tillverkare av trämoduler, så har det varit svårt att hitta nya ägare. Men det är nog lättare med den här typen, så det ska nog gå, men det kommer att ta tid att komma tillbaka till den produktion man haft tidigare.
”Byggkonkurser är bland det värsta som kan hända en beställare”
Dun & Bradstreet (före detta Bisnode) tror att 1 400 byggbolag kommer att gå i konkurs det närmaste året. Också från ett beställarperspektiv är byggföretagens svårigheter ett stort problem.
– Konkurser bland byggarna är bland det värsta som kan hända en beställare. Det spelar ingen roll var i kedjan konkursen inträffar; det blir alltid problem.
– När det gäller byggpriserna så stiger de i alla fall inte lika mycket nu som tidigare, och ska man se något positivt i detta så är det väl att när det inte läggs så många order på bostadshus så finns det fler vi kan diskutera med kring kommande projekt, vilket i slutändan kan innebära bättre projekt.
Uppfriskande vd-ord från Einar Janson på Titania
Bostadsutvecklaren Titania släppte nyligen sin Q2-rapport. Vd Einar Janson skriver i sitt vd-ord om de stora utmaningar som branschen står inför, men han menar också att det ”i det tysta har skett en smärre revolution” när det gäller förhandlade presumtionshyror på nyproduktion. Han menar att hyrorna har gått upp med 20–25 procent jämfört med början av 2022 i Stockholms förorter.
– Det var ett ovanligt frispråkigt vd-ord, där han berörde utmaningarna och möjligheterna för ett bolag som Titania – det var uppfriskande!
– När det gäller efterfrågan på nya hyreslägenheter i Stockholm så har den inte varit så stor som nu på mina 15 år i branschen. Och det beror ju på att alternativkostnaderna har stigit så mycket. Kostnaden för att bo i en bostadsrätt har mer än fördubblats.
– Uppgången på 20–25 procent som Einar Janson skriver om är inte anmärkningsvärt hög – jag skulle säga att det vore alarmerande om den varit mindre. Hyran för nyproduktion har länge ökat fortare än den allmänna hyresnivån och det hänger ihop med de kraftigt ökande byggkostnaderna.
Viktor Mandel menar dock att de höga hyrorna i förhandlad nyproduktion inte ska tolkas som att förhandlingarna med Hyresgästföreningen är lättare i det här segmentet.
– Det finns kanske en annan dynamik – här finns ju ett alternativ och det är att sätta egna hyror om man inte kommer överens. Men förhandlingarna är stenhårda här också. Det ledde till att vi på Sveafastigheter i våras för första gången valde att sätta egensatta hyror.
Vore ogenomtänkt med nationellt regelverk
I veckan skrev Sydsvenskan att flera stora projekt i Malmö kan stoppas – Malmö stads policy är att bara tillåta nyproduktion, där man bygger minst 3,2 meter över havsnivån, för att säkerställa att man ska klara av översvämningar. Men nu menar länsstyrelsen att de här 3,2 meterna inte räcker och därmed hotas flera stora byggprojekt.
Josephine Nellerup, stadsbyggnadsstrateg på Malmö stad, efterlyser ett nationellt regelverk
– Idag skiljer det sig mellan kommun och kommun och mellan länsstyrelse och länsstyrelse. Regeringen behöver tydliggöra vad som ska gälla.
Viktor Mandel:
– Det här är en fråga som är högaktuell i all planering. Men situationen ser olika ut på olika ställen i Sverige – därför är jag väldigt tveksam till att ha nationella regler, det känns inte genomtänkt. I Malmö kan vattennivåerna stiga väldigt snabbt, så ser det inte riktigt ut på ostkusten.
– Principiellt är det här en fastighetsägarrisk. Väljer man att äga hus vid havet har man en trevlig utsikt, men det finns också en risk att bli utsatt för översvämning. Jag tycker inte att det här ska överregleras, fastighetsägare och kommun borde kunna hitta vägar att hantera den här frågan.
”Zlatan får väl köpa ut hyresgästen, det borde han klara av”
I vintras kom ju en dom i Högsta Domstolen som ritade om spelplanen för uthyrningsföretag, alltså mellanhänder på hyresmarknaden.
Nu i veckan skrev Hem& Hyra att Zlatan Ibrahimovic är inblandad i ett sånt här fall.
– Jag tycker att det här är ett oskick på hyresmarknaden, ur mitt perspektiv välkomnar jag domarna. Man får inte använda mellanhänder för att runda den hyresreglering vi har. Jag är ingen vän av hyresreglering, men man följer de regler som finns. Gör man inte det kan det bli den här typen av konsekvenser. Zlatan får väl köpa ut hyresgästen, det borde han klara av.
Veckans Aktuellt avslutas med att Lennart Weiss för fram kritik som Ola Serneke kom med efter förra Veckans Aktuellt, kring Lennart Weiss påstående att Ola Sernekes försäljning av Serneke till Doxa skulle ha varit ”framtvingad”.