Högsta konkurssiffran på över ett decennium

Konkurserna i Sverige är hittills i år de högsta på över ett decennium, enligt färsk statistik från affärs- och kreditinformationsföretaget UC. I jämförelse med samma period i fjol har konkurserna hittills ökat med 35 procent. Byggindustrin drabbades fortsatt mycket hårt under augusti månad.

UC registrerade 120 konkurser inom byggindustrin i augusti – en ökning med 48 procent. Nystarterna inom byggindustrin är de lägsta på tio år och minskade i juli med 80 procent.

Hittills i år har 1 013 byggbolag gått i konkurs (749 samma period förra året).

– Hittills i år är konkurserna inom byggsektorn de högsta på över ett decennium, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, och fortsätter:

– Byggsektorn klarade av pandemin förhållandevis bra. Men trenden inom byggindustrin avviker från vår data och indikerar en djupare kris som troligtvis även späs på av det kritiska läget för kronan och den utländsk arbetskraft som branschen är så beroende av men som nu väljer bort svenska företag som arbetsgivare. Ytterligare en faktor som vi ser i vår statistik och som kan påverka konkurserna är ökat antal företagsbedrägerier inom bygghandeln. I kombination med ekonomisk utsatthet är bedrägerier är en vanlig orsak till att företag går i konkurs, och byggbranschen är hårt ansatt,

Totalt sett har konkurserna under årets första åtta månader ökat med 35 procent i jämförelse med i fjol. Under augusti månad är ökningen 32 procent i jämförelse med augusti i fjol.

Nystarterna har sjunkit med 20 procent i jämförelse med augusti i fjol.

– Den dystra bilden av svenskt företagande förstärks av antalet nystartade företag inom flera stora branscher, parallellt med rekordnivån i antalet konkurser, är de lägsta på tio år. För att kunna göra en bedömning av hur marknaden mår behöver vi få den totala bilden där både konkurser och nystarter ingår och tyvärr är det inga positiva indikationer som vår data just nu visar på. Vi vet att utländska investerare har börjat överge svenska företag, pandemianstånden ska betalas tillbaka i höst och fler ökningar av styrräntan väntar. Inflationen är på väg ner men det är tyvärr ingenting vi kommer att se ge effekt på antalet konkurser eller nystarter förrän tidigast efter årsskiftet. Tyvärr behöver vi bita ihop och invänta vågen av fortsatt ökat antal konkurser som kommer att skölja över oss under hösten, säger Johanna Blomé som är ekonom på UC.

För att se konkursutvecklingen på läns- och kommunnivå samt branscher, besök https://www.uc.se/konkursstatistik/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.