Även Grahn vänder om bopriserna – ”en myt att lånen löper ut”

I förra veckan ändrade Handelsbanken ståndpunkt kring bostadspriserna och tror nu inte längre på fortsatta fall. Nu är även Danske Banks chefsekonom Michael Grahn inne på samma linje.

– Vi tror snarare att priserna går sakta uppåt än att de börjar falla tillbaka igen, säger Michael Grahn till Dagens Industri.

Det är ”en myt” att många bundna lån löper ut inom kort, menar Grahn.

”Det blir ingen räntesmäll”

Han har gjort beräkningar utifrån SCB:s senaste finansmarknadsstatistik från i juni. Där framgår att bara drygt tre procent av de bundna villalånen och knappt fem procent av bostadsrättslånen ska läggas om inom ett år och att snitträntan på dessa lån ligger på 4,1 procent.

– Det är en relativt liten del av lånen och räntan på den lilla delen är dessutom redan i paritet med den rörliga räntan. Så det blir ingen räntesmäll.

En ungefär dubbelt så stor andel ska läggas om från nästa sommar och ett år framåt. Men då tror Grahn att vi är i ett annat läge.

– Vi tror att Riksbanken börjar sänka räntan nästa år och då kommer det att förta lite av omläggningseffekten, säger Grahn till DI.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.