Anebyhus i konkurs – förvaltaren söker köpare

Hustillverkaren Anebyhusgruppen försattes på fredagen i konkurs. 76 anställda påverkas. Konkursförvaltaren söker nu efter en köpare till inkråmet.

I januari beviljades Anebyhus företagsrekonstruktion, men nu har det alltså gått hela vägen till konkurs, på egen begäran.

– Det är naturligtvis en tung dag. Marknaden har gradvis blivit sämre, vi har inga order, ingen vill köpa någonting, och då kan vi inte driva verksamheten vidare, säger vd Fredrik Anheim, till P4 Kronoberg.

Konkursförvaltare är Erik M Gabrielsson och han är nu på jakt efter en köpare som kan ta över verksamheten.

– Jag har redan pratat med fyra intressenter och då har vi ju ännu inte annonserat ut det. Det är ju inte så att vi alla tider inte kommer att bygga mer villor i Sverige. Jag är positiv till att vi kommer att hitta en köpare, säger Gabrielsson till P4 Kronoberg.

I ett pressmeddelande på måndagen utvecklar Anheim och bolagets ägare Johan Enocson:

– Vi har under året arbetat hårt med att anpassa oss till ett väsentligt försämrat marknadsläge. Förutom kraftiga kostnadsbesparingar har vi utvecklat nya produkter för hyresrättsmarknaden. Vi kan dock konstatera att marknadsläget, i kombination med att vi har befunnit oss i rekonstruktion, inneburit att det varit väldigt svårt för oss att få in nya orders. I dagsläget är vår orderbok därför i princip tom och vi ser ingen snabb ljusning på marknaden. Detta innebär att vi har hamnat i en situation där vi tvingas ansöka om konkurs, säger Fredrik Anheim.

– Vi ser dock att det finns en efterfrågan på våra hyresrättsprodukter, samtidigt som förutsättningarna på den svenska bostadsmarknaden gör det väldigt svårt för alla aktörer att räkna hem nyproducerade bostadsprojekt. Det är såklart ett oerhört tungt beslut att behöva begära bolaget i konkurs, säger Johan Enocson, ägare till Surewood Industries, koncernen där Anebyhusgruppen ingår.

– Jag har ägt företaget ända sedan 2006 och varit igenom flera konjunkturcykler, fortsätter han, men ingen av de tidigare nedgångarna på marknaden har varit ens i närheten så stora som denna. Marknaden för nyproducerade villor och flerfamiljshus är för tillfället, i princip, död.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.