Weiss: För tidigt att blåsa vit rök

Bostadspolitik.se:s och Veidekkes Lennart Weiss skriver i en krönika på Byggvärlden att mycket har hänt i kampen mot byggkriminaliteten de senaste åren. Men läget är inte så bra som Byggföretagen vill låta påskina i sin senaste rapport.

Weiss nämner S-regeringens 44 initiativ mot arbetslivskriminalitet, varav 17 är riktade mot byggsektorn, A-krimcentren, Svensk Byggkontroll och Moxy-id som positiva steg på vägen mot en renare bransch.

Men han är kritisk till att Byggföretagens nyligen framtagna rapport, där Byggföretagen har använt föranmälda platsbesök som grund för att konstatera att ”undersökningen ger en mer nyanserad bild av läget i branschen än den som brukar speglas”.

Weiss skriver:

”Uttalandet har under sommaren mött skarp kritik, bland annat på LinkedIn. Kritikerna menar att det är stor skillnad på resultat av föranmälda och oanmälda kontroller och ifrågasätter rimligheten i att dra generella slutsatser av en undersökningsverksamhet som endast fångar en begränsad del av den samlade problembilden. Jag är benägen att hålla med.”

”Om Byggföretagen har ambitionen att ”bidra med en mer nyanserad bild av läget i branschen” bör nog Byggföretagen i fortsättningen uttrycka sig mer nyanserat. Annars finns risk att värdet av det man säger devalveras. Och det vore ju synd. För trots allt tas en hel del goda initiativ.”

Läs hela inlägget här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.