Ny konkursvåg: 1 400 byggbolag på väg att raderas ut

Sjunkande kreditvärdighet, betalningsanmärkningar och en skatteskuld på fem miljarder bäddar för en illavarslande utveckling. Det närmaste året väntas ytterligare 1 400 byggkonkurser, enligt Dun & Bradsteet (fd Bisnode).

Dagens Industri skriver om stålbadet som byggbranschen går igenom. Konkursprognosen motsvarar en 35-procentig ökning jämfört med 2019.

– Det är en ganska stor ökning. Hittills har det framför allt varit lite mindre byggföretag som gått i konkurs. Nu börjar vi också se större bolag, vilket är oroväckande. Ökningstakten ser även ut att tillta, säger Henrik Hargeus, affärsanalytiker på Dun & Bradstreet, till Dagens Industri.

Sambandet mellan en försämrad kreditvärdighet och konkurser är i det närmaste linjärt, skriver DI. Bland konkurserna under årets sju första månader hade drygt 60 procent av företagen kreditbetyget C upp till ett år före konkursen.

– Majoriteten är bolag som haft problem under längre tid och som borde gått i konkurs under de dopade åren 2020–22, då vi hade ovanligt få konkurser. Men det finns undantag bland företag som haft en god lönsamhet, säger Henrik Hargeus.

Byggsektorn har fortfarande stora skatteskulder från pandemin. Cirka 2 500 byggföretag har en sammanlagd skuld på 4,9 miljarder kronor. Högst har Serneke Sverige, med 528 miljoner kronor. Sett till andel av omsättning är den skulden dock inte så hög (6 procent). Svenska Rotormaskiners skuld på 30 miljoner motsvarar 107 procent av omsättningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.