Kommer kompetensen att finnas kvar när det vänder?

Många tros lämna byggsektorn i den pågående krisen – kompetensförsörjningen kan bli ett jätteproblem när det sedan vänder upp igen. Byggchefernas ordförande Jeanet Corvinius drar paralleller till 90-talskrisen i en intervju med Byggindustrin.

Under 90-talskrisen gick stora företag i konkurs och många valde att lämna branschen. Risken är överhängande för att något liknande ska hända igen.

– Vi tappade en hel generation under 90-talskrisen. En stor del av 60-talisterna hade försvunnit för gott och yngre chefer fick gå in och ta väldigt mycket ansvar, vilket ökar både risker och stress, säger Jeanet Corvinius, till Byggindustrin.

– Det fanns en del äldre och erfarna kvar, men de räckte inte till. Vi har egentligen precis kommit ut ur det nu.

Corvinius påpekar att de mest drivna också är de som är mest attraktiva för andra branscher.

En skillnad gentemot 90-talet är digitaliseringen – som kan vara en positiv faktor.

– Digitaliseringen ger ju en del möjligheter. I stället för att vara rädd för AI tror jag att vi ska se det som en välkommen branschkollega som kan hjälpa oss med avancerade analytiska arbeten eller de tidskrävande upprepande arbetena, säger Corvinius.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.