Dags för ny riskdelning för att rädda bostadsförsörjningen?

DN:s Dan Lucas konstaterar att raset i byggandet väcker frågan om den marknadsmodell som styrt byggandet i mer än 30 år kan fortsätta – eller om staten måste gå in massivt för att klara framtidens behov av bostäder.

Dan Lucas skriver en kommentar i spåren av SCB:s nya siffror som presenterades på torsdagen, och ställer frågan om riskdelning, som Veidekke och Lennart Weiss har varit inne på flera gånger.

Lucas konstaterar att sedan staten tog ett steg tillbaka på 90-talet och finansieringen flyttades över på banker, hushåll och bostadsutvecklare, har modellen fungerat någorlunda – beroende på fallande räntor. Men nu är situationen annorlunda.

”Det är svårt att tro att vi får tillbaka de extremt låga räntor vi hade för bara ett par år sedan. Och byggkostnaderna lär inte falla kraftigt i närtid. Det gör att krisen för byggandet sannolikt blir långvarig.

Därmed kommer sannolikt kraven på mer statliga insatser att öka. Den debatten förs redan i branschen”, skriver Lucas och hänvisar till Veidekkes rapport från i våras om en ny mix av riskdelning.

Dan Lucas skriver:

”Hur en sådan ”mix” kan se ut beror på vilka politiska lösningar som kan vinna gehör. Det kan vara allt från att stötta hushåll genom skattesänkningar, eller mer generösa bostadsbidrag, höjt bolånetak, lindrigare amorteringskrav, till statliga kreditgarantier till byggarna.
Det har funnits en del mindre satsningar på statligt stöd de senaste åren, men det massiva stöd som fanns under tidigare epoker lyser med sin frånvaro. Och än så länge finns ingen bred politisk vilja att med statliga pengar få fart på bostadsbyggandet i hela landet.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.