”Dags att kalla situationen för sitt rätta namn: Systemfel”

Dagens Industris Nils Åkesson kommenterar SCB:s nya siffror och totalstoppet för nyproduktionen.

Åkesson konstaterar, precis som Bostadspolitik.se:s experter många gånger har påtalat, att SCB-statistiken grundas på startbesked, inte på faktiska byggstarter och att siffrorna därmed är ännu sämre än de ser ut. Han konstaterar också att bostadsbyggandet i princip har avstannat helt – trots att behovet och efterfrågan är enorm.

Han skriver:

”För politiken är hemläxan välkänd. Enligt statliga Boverket krävs långsiktigt drygt 60 000 nya bostäder per år för att bygga ikapp befolkningsutvecklingen. Nu dyker byggtakten snabbt till mindre än hälften, utan någon uppenbar vändning i sikte.

När hushållen inte har råd att efterfråga, och bolagen inte har råd att bygga – då är det kanske dags att börja kalla situationen för dess rätta namn: ett systemfel.

Lösningen ligger högst troligt gömd någonstans under politiskt låsta surdegar som hyresreglering, statliga byggstöd, skatter, ränteavdrag, byggregler och markpriser.”

Läs hela texten här. 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. DI har väl alltid ropat på marknaden?
    Om marknaden inte bygger rnligt behoven är det då ”marknaden” eller behovrn det är fel på ?

    Alla byggkostnadsutredningar sedan 80-talet (minst 3 omjag minns rätt) har kommit fram till att det som byggs kostar ca 33% mer än det borde eller som det alltid uttrycks kodtnaden kan sänkas25% med bibehållen kvalité.

    Om något av detta är sant borde det ju enkelt gå att få alla nu stoppade projekt att gå ihop. Bara genom att göra rättt ?

    Räkna rätt och bygg efter utredningsresultaten istället för standardkalkyler så går allt igång igen!!! Eller…..,?

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.