Almedalens vara eller icke vara?

KRÖNIKA | Kajsa Crona ifrågasätter att ledande politiker – som bostadsminister Andreas Carlson – valde att inte delta i Almedalsveckan i år.  

Almedalen är i mina ögon ett unikt fenomen. En mötesplats där samhällets viktiga frågor kan diskuteras ur olika perspektiv, där vem som helst kan lyfta en fråga. För mig symboliserar Almedalen det öppna samhälle jag vill att Sverige ska vara. Ett samhälle där det demokratiska samtalet ligger till grund för de beslut som politiken ska ta – för att värna och förvalta våra grundläggande värderingar. Men vad skickar det för signaler när våra politiker inte kommer dit?

I vilket annat land finns friheten att mötas så här?

Med risk för att tappa läsare på studs – jag älskar Almedalsveckan. Låt mig förklara. Under en hektisk sommarvecka varje år förvandlas Almedalen i Visby till en dynamisk scen för Sveriges partiledare där de talar direkt till medborgarna. Utöver talen arrangerar näringsliv, kommuner, myndigheter och regioner aktuella samtal och föredrag runtom på ön – öppna för alla.

Bostadspolitik.se:s Super Wednesday – en av Almedalsveckans 2000 programpunkter i år.

På agendan i år stod cirka 2 000 programpunkter (2018 var det drygt 6 000). Jag hade möjlighet att vara på plats i år och när jag manövrerade mig runt mellan olika arrangemang och bevittnade näringslivstoppar, partiledare, kommunpolitiker och turister i en salig mix i staden blev jag både stolt och varm i hjärtat. I vilket annat land finns friheten att mötas så här?

Hur skulle tilltron till de många Almedalssamtalen ha påverkats?

Förra året var en omstart för Almedalen efter pandemin, och då inträffade också det fruktansvärda knivdåd som ledde till att eldsjälen och SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren miste livet. Osäkerheten var därmed både given och stor hos många i år. Hur skulle det gå? Skulle Almedalen fortsatt agera viktig mötesplats för näringsliv och politik? Hur skulle tilltron till de många Almedalssamtalen ha påverkats?

Ovanpå detta präglades Almedalsveckan 2023 av två stora förändringar. Dels var den kortad från sju till fyra dagar vilket smalnade av möjligheten att delta. Dels ägde den rum vecka 26 (en för många redan väldigt uppbokad vecka) istället för traditionsenliga vecka 27. I tillägg var det valår förra året vilket i år innebar längre tid fram till nästa val, och som vi vet är politiken alltid mer benägen att föra fram sina budskap ju närmre valet man kommer.

Hur mycket kostar det att inte vara på plats?

I år valde politiker och tjänstepersoner från flera städer att inte delta på Almedalsveckan. Även Boverket och bostadsministern valde att inte närvara. Från Sveriges andra största stad kom inte en enda politiker eller tjänsteperson. Det kan såklart bero på att vecka 26 inte var rätt vecka. Men det har också viftats bort som en ekonomifråga. Och ja, det är dyrt med boende i Visby under Almedalen. Men min följdfråga blir då: Hur mycket kostar det att inte vara på plats? Varje politiskt beslut som tas i varje svensk stad är en kostnad. Så – beslutsunderlag, kompetens i sakfrågor och diverse analyser är nödvändiga för att vi ska använda våra skattepengar klokt. Som exempel kan vi konstatera att frånvaron av en blocköverskridande och långsiktig bostadspolitik har satt oss i den lågkonjunktur vi är i nu. Det hade inte Almedalsveckan kunnat avhjälpa. Däremot var möjligheten att samtal mellan näringsliv och politiker från olika läger och städer om den kris vi faktiskt är i just nu, på grund av den dysfunktionella bostadspolitiken, en unik möjlighet i just Almedalen.

Almedalsveckan är som allemansrätten. Vi tar den för given, men i själva verket måste vi aktivt skydda och förvalta den

En annan orsak till frånvaro i Visby rör säkerheten. Den är efter förra årets tragedi i kombination med omvärldens förändrade syn på svensk säkerhet det absolut största hotet mot Almedalsveckan. Men att låta våra rädslor begränsa vårt handlande är en farlig väg att vandra. När vi förändrar vårt kollektiva beteende på grund av rädsla förändrar vi också vår kultur och begränsar våra möjligheter till utveckling.

Almedalsveckan är som allemansrätten. Vi tar den för given, men i själva verket måste vi aktivt skydda och förvalta den. Om Almedalen ska vara en plattform för det fria och demokratiska samtalet mellan politik, näringsliv och medborgare framåt måste vi fortsätta delta. Utan politikens närvaro bleknar syftet med Almedalen men framförallt urholkas möjligheten för allmänheten att såväl utmana som stötta våra politiker. Tråkig utveckling tycker jag.

Kajsa Crona
Praktiserande arkitekt, regionchef på Tengbom och adj professor på Chalmers

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.