Inflyttning i Karlatornet – 100 lägenheter kvar att sälja

På tisdagen fick de första bostadsrättsinnehavarna i Karlatornet i Göteborg nycklarna till sina lägenheter. Samtidigt efterlyser Ola Serneke stödpaket för byggandet.

Ola Serneke och Balders Erik Selin var, enligt Dagens Industri, påtagligt nöjda på tisdagens presskonferens då det meddelades att det var dags för en första inflyttning. Försäljningen har pågått sedan 2016, och enligt Ola Serneke har förvånansvärt få köpare hoppat av.

– Faktiskt inte. Några är det så klart, folk kan ha skiljt sig eller mist jobbet. Det är till och med någon som avlidit. Men det har varit förvånansvärt lite, säger Serneke till Dagens Industri.

110 bostäder återstår att sälja, och enligt Serneke/Selin är det inte aktuellt att sänka priserna, ”det blir snarare prishöjningar”, säger Serneke.

Totalt blir det 611 lägenheter i Karlatornet. Av de 357 lägenheter med inflyttningsdatum före februari är det 17 lägenheter som är osålda, enligt DI.

Samtidigt konstaterar Serneke att bostadsbyggandet har tvärstannat, och han efterlyser initiativ från regeringen.

– Oavsett om det är momssänkningar eller subventioner så måste de hitta något. Momssänkning på hyresrätter är ett exempel från tidigare, för studentlägenheter på 2000-talet. Det kan man likaväl göra på nyproducerade hyresrätter, säger Serneke som samtidigt är rädd för att regeringen bara kommer att sjösätta utredningar som tar lång tid.

Ola Serneke har arbetat med Karlatornet sedan 2007 och tisdagen var en stor dag för honom.

– Det är förstås en rejäl milstolpe i projektet som vi nu passerar i och med att folk flyttar in i huset. Det känns smått overkligt att vi faktiskt är här nu och att det börjar bli klart. Jag är väldigt glad å mångas vägnar i dag, de som flyttar in först och främst men också alla medarbetare som jobbat hårt med detta under lång tid. Det här är resultatet av ett bra samarbete mellan många människor som jag vill rikta min tacksamhet mot i dag, säger Ola Serneke.

Karlatornet utvecklas av Serneke (som numera ägs av Doxa) och Balder.

– Det känns väldigt bra att inflyttningen har startat och att tornet börjat fyllas med boende. En byggnad är inte komplett förrän den fyllts med liv och rörelse. Det är ett fantastiskt arbete från väldigt många som tagit oss hit och som arbetar med att färdigställa denna unika byggnad som kommer att bli Göteborgs nya landmärke, säger Erik Selin, vd för Balder.

Förutom bostäder kommer Karlatornet bland annat att inrymma ett hotell, restaurang och kontor i sina anslutande podiebyggnader. På våning 69 byggs ett utsiktsplan där allmänheten förutom en vidunderlig utsikt också kan äta och dricka gott. Hotellet som ska drivas av Strawberry-koncernen beräknas öppna under sommaren 2024, kontorsbyggnaden tas i bruk vid årsskiftet och utsiktsplanet under andra halvan av 2024.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.