Hassler: ”Inte Daniel Barr som ska bestämma hur mycket man ska amortera”

Amorteringskravet bör försvinna – men en pausning just nu vore fel, säger professor John Hassler, som själv utreder amorteringskraven, i en intervju med Affärsvärlden.

Vallöftet om det slopade amorteringskravet blev till en utredning, där Hassler, tillsammans med Peter Englund och Susanne Ackum, till nästa höst ska utreda frågan.

Både Hassler och Englund är kända motståndare till amorteringskravet, vilket ju säger en del om regeringens grundinställning.

Samtidigt har Finansinspektionen, som infört amorteringskraven, varit tydliga med att de tycker att de bör finnas kvar.

Affärsvärlden har nu gjort en stor intervju med Hassler, där han säger en det just nu knappast är läge att pausa amorteringskravet.

– Det beror på hur man ser det. Ur ett stabiliseringspolitiskt perspektiv har ju syftet med politiken varit att strama åt efterfrågan. Så stabiliseringspolitiskt för den aggregerade ekonomin så är det inte någon poäng att man börjar amortera mindre. Det är tvärt om, säger han till Affärsvärlden.

I ett längre perspektiv är han dock fortsatt emot regleringarna.

– Jag har tidigare sagt att det är tveksamt om de stora kostnaderna för hushållen vägs upp av att amorteringskravet bidrar till finansiell stabilitet. Men det är just det påståendet som vi håller på att utreda. Så det får vi väl se, säger John Hassler.

Generellt är han skeptisk till att FI ska avgöra hur mycket en bostadsägare ska amortera.

– Det är inte Daniel Barr (generaldirektör på FI) som ska bestämma hur mycket man ska spara och amortera. Det tycker jag är en viktig grundprincip, men sedan kan man inte alltid vara hundraprocentigt ideologisk och säga att marknaden sköter allt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.