”Detta är den perfekta politiska rävsaxen”

Christer Jansson ser hyresregleringen som förklaringen till att ”ingen del av bostadsmarknaden” fungerar som den borde. Samtidigt vill ingen politiker ta i frågan, konstaterar han på SvD Debatt.

Christer Jansson presenteras som bostadspolitisk debattör, han var vd för Fastighetsägarnas Stockholm 1999–2013.

Han menar att eftersom hyresmarknaden har upphört att fungera så ökar efterfrågan och därmed priserna på den ägda marknaden.

”Detta är den perfekta politiska rävsaxen. En hyresreglering som skapar stora problem på hyresmarknaden. Dessa problem smittar av sig till bostadsrätts- och småhusmarknaderna med höjda priser. De höjda priserna leder till ökad skuldsättning hos hushållen. Skuldutvecklingen blir ett hot mot den finansiella stabiliteten i landet. För att undvika ytterligare skuldsättning hos hushållen, hindras de genom låne- och amorteringskrav att låna vad som krävs för att köpa en bostad. Så nu fungerar ingen del av bostadsmarknaden som den borde. Och ingen politiker vill ta i frågan; S vill ha Hyresgästföreningens fortsatta stöd under valrörelserna och den liberala regeringen vågar inte vara liberal,” skriver han.

Han påpekar också att OECD uppmärksammar situationen:

”I en kommentar till OECD:s senaste rapport (juni 2023) om Sveriges ekonomiska status, säger dess generalsekreterare att den svenska bostadsmarknaden är ”trasig” och att situationen är ”mycket allvarlig”. Det är inte överord.”

Han avslutar:

”Snart 80 år sedan andra världskriget slutade är det är dags att avveckla den sista ekonomiska krigsregleringen. Den svenska bostadskrisen försvårar allvarligt för människor att förverkliga sina livsdrömmar, försvårar Sveriges ekonomiska tillväxt och i förlängningen välfärdsutvecklingen. Och just nu hotar den också den finansiella stabiliteten. Sverige har inte råd att vänta längre.”

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.