#192 Tobias Olsson och Fredrik Kopsch: Får vi bostäder utan fönster – och kan det vara bra?

BOPOLPODDEN | Nya byggregler är på väg – men vad kommer de att leda till? Får vi fönsterlösa bostäder med tak strax ovanför dörrkarmen – eller kommer marknaden fortsätta leverera hög kvalitet? Och är det önskvärt med bostäder med lägre standard, för att sänka trösklarna in på bostadsmarknaden?
Sveriges arkitekters förbundsordförande Tobias Olsson och Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch har helt olika åsikter om de kommande byggreglerna – vi samlade dem för ett samtal, som kommenteras av Kent Persson. Programledare: Anna Bellman.

 

Tobias Olsson, Fredrik Kopsch och programledare Anna Bellman.

Boverket håller på att ta fram nya byggregler; ”Möjligheternas byggregler”. Den stora förändringen jämfört med tidigare är att myndigheten inte ska ta fram standarder och vägledningar. Reglerna ska grundas på funktionskrav – hur man ska uppnå funktionen ska man inte ge tydliga instruktioner för. Branschen kommer behöva arbeta fram egna vägledningar.

Just nu pågår en remissrunda för större delen av de olika reglerna. Remisserna ska för de flesta reglerna vara inne den 25 augusti. Tanken är sedan att de nya reglerna ska gälla från 1 juli 2024 med en övergångsperiod på ett år.

Tobias Olsson, förbundsordförande för Sveriges Arkitekter ser ett skräckscenario framför sig utifrån detta – att de nya reglerna möjliggör bostäder utan fönster och takhöjder som inte är speciellt mycket högre än takhöjderna.

Han säger i podden:

– Vi är bekymrade för att de nya reglerna ger för stort ansvar till branschen. Det kan låta bra, men van av erfarenhet från hur branschen funkar är vi oroliga över att vi kommer att få sämre bostäder för första gången på väldigt länge.

– Jag har pratat med många byggherrar nu i sommar – de tror att de nya takhöjderna blir 2,20 – 2,30. Inte 2.40 som i dag. Det blir en sänkning av boendekvaliteten.

Öppnar upp för ombyggnationer

Fredrik Kopsch från Timbro menar att till exempel möjligheten att bygga fönsterlösa lägenheter öppnar upp för ombyggnationer av vindar till lägenheter.

– Jag tror verkligen inte att vi kommer att få se byggherrar bygga nya bostäder utan fönster och med låg takhöjd. Nyproduktionsmarknaden är oerhört konkurrensutsatt och för att tävla om kundernas gunst måste man bygga med hög kvalitet.

– Det jag ser framför mig är att man bygger om dåligt utnyttjade ytor, som vindar och källare, till bostäder.

Tobias Olsson håller delvis med angående ombyggnationer och är inne på att det behövs olika regelverk för nyproduktion och ombyggnationer. Han menar också att det cirkulära måste ges större utrymme och att bulken av byggnationer framåt kommer att ligga på om- och tillbyggnader – inte nyproduktion.

– Vi kommer att bygga mer med återbrukat material eller nya klimatsmarta material. Byggreglerna borde utgå från det, men målsättningen med de nya reglerna är snarare att det ska gå snabbare och billigare att bygga. Det är feltänkt.

”Det är inte orimligt att kunna se ut från sin bostad”

Fredrik Kopsch vill inte se olika regler. Han menar att marknaden kommer att se till att kvalitén hålls uppe och vill se så få regler som möjligt, egentligen bara kring sådant som konsumenten inte själv kan se eller kan förväntas kunna – som brandskydd och konstruktionsteknik.

– Om vi ställer höga krav på hur en bostad ska se ut missar vi en viktig målkonflikt; om vi kräver hög kvalitet utestänger vi fler från att kunna efterfråga.

Tobias Olsson:

– Det är inte direkt superhöga krav vi pratar om – det är inte orimligt att ha 2,40 i takhöjd, det är inte orimligt att man ska kunna se ut från sin bostad…

Tobias Olsson menar att byggreglerna är en liten del av den stora paletten med åtgärder för att få bostäder åt fler: Det finns väldigt många åtgärder att vidta innan man ska sänka kraven på bostäderna. Något Fredrik Kopsch håller med om, men:

– Det är inte en anledning till att inte också jobba med regelförenklingar.

Kent Persson.

Bostadspolitik.se:s Kent Persson kommenterar:

– Det var en debatt där de hade helt olika åsikter men möttes med respekt för varandra. Det gör det intressant att lyssna. Tänk om man också inom politiken kunde mötas med den respekten!

Om Tobias Olssons argument:

– Jag har respekt för hans kunskap, men jag tycker att han upplever förändringar av mindre karaktär som stora hot – jag tror inte att de är det. Han resonemang är liksom: ”Gärna förändringar, men inte på mitt område.”

Om Fredrik Kopsch argument:

– Ett budskap som når fram är att man behöver olika typer av bostad under olika perioder i livet. Det här har Boverket fångat upp; det kan vara okej att bo med lägre standard, till exempel som student, för det är en kortare tid i livet.

– Sedan håller jag med om att man kan ha större tillit till marknaden än vad Tobias Olsson tror. Om branschen bygger hus med för låg standard kommer man varken kunna sälja eller hyra ut bostäderna.

En sak som Kent Persson saknar i Boverkets nya regler är tillgänglighetsfrågorna.

– De ställer till det mycket, till exempel när det gäller att bygga om vindar eller källare. Då krävs det hiss och det stoppar många nya bostäder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.