Daunfeldt: Snart faller inflationen brant – höj inte räntan

Inflationen är på väg kraftigt ner. Det senaste halvåret har priserna bara stigit med 1,6 procent. Räntorna borde inte höjas mer, snarare sänkas i början av nästa år. Det säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt till TN.se.

Det hela är mycket enkelt: Eftersom inflationssiffrorna räknas på årsbasis och priserna månadsvis inte har höjts så mycket den senaste tiden blir jämförelsesiffrorna ”lättare”.

Om den procentuella månadsförändringen är noll i augusti kommer KPIF att falla från 6,4 till 4,8 procent på årsbasis redan i augusti, enligt Svenskt Näringsliv.

Räknar man per halvår blir det ännu tydligare; i juni var priserna 1,5 procent högre än i december och i juli 1,6 procent högre än i januari. Det beror på att prisnivån var skyhög i december-januari.

– Jag blir som nationalekonom mer och mer frustrerad över att man inte kan göra en så enkel analys, säger Sven-Olov Daunfeldt till TN.se.

– Nu ska Riksbanken ligga still, den ska inte göra något. De bör avvakta med höjningar och kanske borde de ha avvaktat tidigare. Troligtvis kan man sänka räntorna i början av nästa år, fortsätter han.

Läs hela artikeln här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.