”Nyproduktionshyran är en smärre revolution i det tysta”

Titanias vd Einar Janson menar att förhandlade presumtionshyror i Stockholms förorter har gått upp med 20–25 procent jämfört med nivåer i början av 2022.

Detta skriver han i vd-ordet till Titanias Q2-rapport, och han kallar det en ”smärre revolution i det tysta”.

Einar Janson för ett resonemang där han menar att nyproduktionen i realiteten har möjlighet att bli ”överkompenserad för inflationen och räntechocken blir en chans för hela branschen att ta kraftiga kliv uppåt i hyressättning och närma sig den faktiska betalningsviljan på orter där det råder underprissättning.”

Till Fastighetstidningen betonar han dock att det i Titanias fall inte handlar om presumtionshyra. Titania tillämpar egensatta hyror med individuella avtal för varje hyresgäst i sin nyproduktion.

– Att presumtionshyrorna är problematiska håller jag med om. Men nivåerna på presumtionshyrorna är trots allt en indikator på vad som är acceptabla hyror för hyresgästföreningen. Och i och med att nivåerna går upp så mycket som de faktiskt gör, är det ett tecken på att något stort händer på marknaden, säger Einar Janson till Fastighetstidningen.

Läs Fastighetstidningens artikel här och Titanias rapport här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.