S-studenter: ”Regeringen tvingar studenterna i kriminellas händer”

S-studenter menar på GP Debatt att regeringens brist på bostadspolitik och oförmåga att skapa fler studentbostäder tvingar ut studenter på andrahandsmarknaden ”med ockerhyror och osäkra hyreskontrakt”. De vill bland annat se en studentbostadsgaranti i Sveriges 38 högskolekommuner.

Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande, och Johan Ekegren bostadspolitisk talesperson för S-studenter, skriver på GP Debatt om den besvärliga boendesituationen för Sveriges studenter.

De menar att studenter drivs ut på en andrahandsmarknad där kriminella tjänar pengar på studenternas utsatta situation och att den nuvarande regeringen har förvärrat situationen genom att ta bort investeringsstödet.

De vill se tre åtgärder:

# Inför studentbostadsgaranti.
”Det behövs en rejäl ambitionshöjning i frågan om att garantera studenter en trygg start på studietiden. Staten måste därför ge direktiv om en studentbostadsgaranti i Sveriges 38 högskolekommuner. Studentbostadsgaranti ges idag i bland annat Kalmar, vilket var en bidragande faktor till att staden blev utnämnd till årets studentstad 2023.”

# Återinför investeringsstödet.
”För att uppnå studentbostadsgaranti i högskolekommunerna behövs det byggas fler studentbostäder och det måste finansieras. Därför bör regeringen återinföra investeringsstödet. Med investeringsstödet byggdes 6 300 studentbostäder mellan 2017 och 2020.”

# Avskaffa vinstkravet för allmännyttan.
”Bostadsförsörjningen är kommunernas ansvar. Därför är allmännyttan ett ytterst viktigt verktyg för att lösa studentbostadskrisen i Sverige. Men för att kommunerna ska kunna ta sitt ansvar behöver staten ge allmännyttan och kommunerna goda förutsättningar för att bygga mer. Därför måste vinstkravet på allmännyttan avskaffas så att kommunerna på riktigt kan ta sina bostadssociala ansvar där studentbostaden är en given del för landets högskolekommuner.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.