Svårare att flytta trots lägre priser

Nu har Mäklarsamfundet släppt sin rapport ”Prisfall och köpkraft på bostadsmarknaden – Ger prisfallet lägre trösklar in på bostadsmarknaden?”
Slutsatsen i rapporten är att det, trots generellt lägre bostadspriser, blivit betydligt svårare för många hushåll att flytta. Detta beroende på dramatiskt ökade boendeutgifter och levnadsomkostnader.

 Mäklarsamfundets bostadspolitiska expert André Nilsson skrev ett inlägg om rapporten på DN häromdagen. Nu utvecklar han:
– Det har hävdats att boprisfallet under 2022 har gjort det enklare för yngre hushåll att ta sig in på bostadsmarknaden. Vi ville undersöka om det stämde. Svaret är tyvärr nej. Eftersom prisnedgången sammanföll med kraftigt ökade boendeutgifter och levnadsomkostnader har det blivit betydligt svårare att byta bostad för breda grupper.

På uppdrag av Mäklarsamfundet har analysföretaget Evidens undersökt fyra exempelhushåll på åtta olika orter. Möjligheten att köpa bostad handlar inte bara om att klara bankens formella kreditprövning. Det är också en fråga om vilka boendeutgifter hushållen är beredda att bära i relation till övrig konsumtion och sparande. När hänsyn tas till hushållens historiskt mycket starka preferens för stabila boendeutgifter som del av disponibel inkomst visar analysen att samtliga exempelhushåll idag har sämre möjligheter att efterfråga en bostad än jämfört med 2021.

  • Av de unga par 30 till 34 år som 2021 kunde köpa en trea i Stockholms lågprissegment (den fjärdedel av lägenheterna som har lägst pris) är det nu två femtedelar som inte längre har samma möjlig­heter.
  • I Göteborg är det tre av fem av de unga par som hade råd att flytta till en medeltrea 2021 som inte har samma möjligheter i dag.
  • Bland unga förstagångsköpare, och unga familjebildare som behöver större bostad, har antalet som har möjlighet att köpa en bostad minskat med 10–40 procent i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Karlstad, Linköping, Uppsala och Umeå.

– Om inte ansvariga politiker kan blåsa nytt liv i rörligheten på bostadsmarknaden riskerar vi att svika en hel generations drömmar om att bilda familj, flytta hemifrån och kunna tacka ja till jobb. Regeringen är tydlig i sin intention att fler ska kunna äga sin bostad. Nu mer än någonsin krävs reformer för att det ska bli verklighet, säger André Nilsson.

Läs hela rapporten här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.