”Sju av tio bor helst i ett eget hus – ändå bygger vi på höjden”

David Johnsson och Gustaf Edgren från Trä- och Möbelföretagen slår ett slag för småhusbyggandet på debattplats i Smålands-Posten.

TMF:s Politikerbarometer visar att bland kommunpolitikerna i Kronoberg ser 69 procent ett mycket eller ganska stort behov av fler småhus. 65 procent menar att det är kommunens uppgift att ta initiativ till ett ökat småhusbyggande. 64 procent lyfter fram småhusens förmåga att skapa en bättre social hållbarhet, alltså ökad trygghet.

Johnsson och Edgren skriver:

”Samtidigt har tillverkningen av småhus under de senaste 20 åren varit det lägsta på ett sekel. Det säger sig självt att Sverige måste normalisera bostadsbyggandets inriktning och få en rimlig ökning av bostäder som hushållen föredrar. Men det handlar inte bara om att möta en efterfrågan, utan att också ta ansvar för en hållbar utveckling. En analys från TMF pekar på att småhusområden halverar koldioxidutsläppen per invånare i jämförelse med traditionell höghusbebyggelse, bland annat genom större inslag av trä och mindre förbrukning av gips, betong och stål.”

De välkomnar bostadsminister Andreas Carlsons uppdrag till länsstyrelserna att redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att främja bostadsbyggandet, men vill se förbättringar av den kommunala planeringen och ett effektivare statliga regelverk.

”Det finns all anledning att återvända till den filosofi som en gång i tiden var drivkraften bakom trädgårdsstäder som byggde det svenska folkhemmet. Vi ska dra nytta av erfarenheterna från egnahemsrörelsen och som vanligt måste vi lära oss av historien. Småhus och trädgårdsstäder tillhör i allra högsta grad framtiden.”

Läs hela inlägget här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.