HGF kräver 63 miljoner i skadestånd – ”rena dumheterna”

Hyresgästföreningen kräver fyra hyresvärdar på sammanlagt 63 miljoner kronor i skadestånd efter att förhandlingarna i Malmö avslutats.
– Vi delar inte deras uppfattning, vi har hanterat ärendet i enlighet med gällande lagstiftning, säger Trianons vd Olof Andersson till Bostadspolitik.se.

I våras aviserade flera stora hyresvärdar i Malmö att man ville förhandla om en andra hyreshöjning – två procents höjning från 1 juli.

Hyresgästföreningen accepterade ingen höjning alls, så den 1 juli valde värdarna att höja med 1,75 procent genom så kallad direktavisering. De skickade alltså ut avier med de nya höjda hyrorna.

Hyresgästföreningen menar nu att det här är ett lagbrott och kräver att fyra fastighetsbolag – Heimstaden, Trianon, Victoriahem och Willhem – ska betala tillbaka höjningen och dessutom betala skadestånd om 5 000 kronor per lägenhet, sammanlagt 63 miljoner kronor, för de 12 600 lägenheter som omfattas.

Hyresgästföreningen anser att hyresvärdarna har brutit mot förhandlingsordningen och kräver skadestånd för det här ”avtalsbrottet”.

– Detta är inte ett beslut vi fattat lättvindigt, utan vi i regionstyrelsen har sett över flera olika vägar framåt. Men vi har en skyldighet både mot de berörda hyresgästerna här i Malmö och Sveriges hyresgäster som helhet. Därför har vi gjort detta vägval, säger Håkan Björkenklev, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne, i ett pressmeddelande.

Olof Andersson pratade om situationen i Bopolpodden i våras. Klicka på bilden för att komma till podden.

Trianons vd Olof Andersson säger till Bostadspolitik.se:

– Vi delar inte deras uppfattning och välkomnar en prövning.

Senast i förra veckan stod det klart att flera hyresvärdar i Göteborg också hade valt att direktavisera nya hyror, efter att förhandlingarna brutit samman. Från fastighetsägarnas sida menar man att hyrorna måste följa den allmänna kostnadsutvecklingen.

– De måste följa den allmänna kostnadsutvecklingen, annars utarmas hyresrätten. Vi vill gärna förhandla med Hyresgästföreningen men om inte hyran följer kostnadsutvecklingen kan det blir en norm att vi förhandlar direkt med hyresgästen, säger Olof Andersson.

Victoria Parks vd Per Ekelund säger sig inte vara förvånad över Hyresgästföreningens agerande.

Också Per Ekelund var med i Bopolpodden före sommaren. Hyresförhandlingarna var en del av samtalet. Klicka på bilden för att komma till podden.

– De har hotat med det här, så det är väl inte något chockerande. Samtidigt vet både de och vi att vi har suttit ner och haft förhandlingar. De vill föra krig på sitt sätt. Det är synd, säger Ekelund till Bostadspolitik.se.

– Vi delar inte deras uppfattning, men i övrigt vill jag inte kommentera just nu.

Hyresgästföreningen skriver i ett pressmeddelande att många oroliga hyresgäster har hört av sig till dem. Håkan Björkenklev säger:

Håkan Björkenklev. Bild: Hyresgästföreningen.

– Under sommaren har vi haft en anstormning av hyresgäster, både medlemmar och icke-medlemmar, som har hört av sig till oss och vi märker speciellt en oro bland de som bor hos fastighetsägare som äger bostäder i hela landet. Vi vill markera klart och tydligt att de problem som fastighetsägare genom spekulation och risktagande orsakat för den egna ekonomin inte bara kan läggas i knät på hyresgästerna med plötsliga, oförhandlade hyreshöjningar, säger Håkan Björkenklev. 

Olof Andersson:

– Jag fick den senaste statistiken i dag och 81 procent av hyresgästerna har visat förståelse för vår situation och betalat. Det talar sitt tydliga språk.

Enligt Per Ekelund är siffran hos Victoria Park ännu högre:

– Drygt 90 procent har betalat, och delar alltså inte Hyresgästföreningens uppfattning.

Går vidare till hyresnämnden

Om parterna inte kommer överens tänker Hyresgästföreningen driva kravet vidare i hyresnämnden, enligt Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Malmö.

Han säger till Hem & Hyra:

– Pengarna ska tillbaka till hyresgästerna, det är de som har lidit skada i det här och vi vill göra allt som står i vår makt för de boende. Jag hoppas att vår motpart lyssnar.

Patrik Hall, senior rådgivare på Heimstaden, säger till Hem & Hyra:

– Det är rena dumheterna. För mig låter det som ett sätt att rasera förhandlingssystemet. Vi bryter inte mot någon förhandlingsordning när vi frånträder en förhandling. Den upphör ju då och lagen börjar gälla. Och den har vi följt.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Uppenbart att trepartöverenskommelsen inte fungerar. Antingen ser parterna till att den följs eller är de dags för ett index.
    Prisreglering skapar brist varesig det gäller bostäder eller toalettpapper.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.