Efter domen: Hyresgästen får tre miljoner av värden

Domen i Högsta Domstolen försvårar verksamheten för personalbostadsbolagen, som ni hör i veckans Bopolpodden. Hem & Hyra har nu intervjuat hyresgästen som har drivit ärendet. Han flyttade ut i somras, med tre miljoner kronor från hyresvärden på fickan.

Den amerikanske affärsmannen Adam (han vill inte gå ut med sitt efternamn i Hem & Hyra) hyrde lägenheten på Sibyllegatan på Östermalm i Stockholm via en mellanhand, men tyckte år 2017 att hyran var för hög och drev ärendet i domstol. Han menade att det rörde sig om ett bulvanupplägg, förlorade i tingsrätt och hovrätt, men fick till slut rätt i Högsta Domstolen.

Enligt domstolen har Adam rätt att bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst. Hyresvärden döms också att betala sina egna och Adams rättegångskostnader, cirka två miljoner kronor.

Enligt domslutet får hyresgästen bo kvar i lägenheten, med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst. Hyresvärden döms också att betala hyresgästens rättegångskostnader på två miljoner kronor.

I en parallell process har hyresvärden försökt bli av med hyresgästen på grund av obetalda hyror. Det hela har slutat med en förlikning. Hyresgästen flyttade ut i juni och får sammanlagt tre miljoner kronor av hyresvärden, inklusive rättegångskostnader, skriver Hem & Hyra.

– Jag kommer att använda en stor del av pengarna till att hjälpa andra hyresgäster som befinner sig i samma situation som jag gjorde och också hyr lägenheter dyrt via bulvanbolag. Det handlar om hjälpa dem att driva juridiska processer mot hyresvärdar för att få rätt till samma rättigheter som en förstahandshyresgäst och lägre hyra, säger hyresgästen till Hem & Hyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.