Hemnet: Något lägre prisförväntningar inför hösten

Hemnets Köparbarometer för augusti visar att prisförväntningarna har sjunkit den senaste månaden. Men till skillnad från i landet i stort ökade prisförväntningarna i Stockholm och Göteborg.

Av de tillfrågade köparna i Hemnets Köparbarometer för augusti, var det 35 procent som trodde på sjunkande bostadspriser de kommande sex månaderna. Det är fyra procentenheter högre än i juli. Andelen köpare som trodde på stigande priser minskade med en procentenhet, från 27 procent i juli till 26 procent nu i augusti.

Sammantaget innebär det en nettodifferens, mellan de som tror på stigande och sjunkande priser,  på -9 procentenheter i augusti. Det är en minskning med 5 procentenheter sedan juli och innebär samma nivå som i juni.

Chart
Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 410 respondenter mellan 1-3 augusti.

Andel köpare som tror på:
Stigande priser: 25,8 procent (26,6% föregående månad)
Sjunkande priser: 34,7 procent (31,0% föregående månad)
Oförändrade priser: 40,5 procent (42,5% föregående månad)

Till skillnad från i landet i stort, ökade prisförväntningarna i både Stockholm och Göteborg. I Stockholm steg nettosiffran från -3 till -1 procentenheter, vilket alltså innebär att det är nästan lika många köpare som tror på stigande priser, som det är som tror på sjunkande priser på bostadsmarknaden den kommande sexmånadersperioden. Stockholm är nu också det område där prisförväntningarna just nu är starkast.

Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet:

– Prisförväntningarna föll tillbaka något i augusti, sannolikt påverkat av ökad sannolikhet för ytterligare stigande räntor. Samtidigt är det intressant att se att boprisförväntningarna stiger i både Stockholm och Göteborg, då det också är i storstäderna som priserna, på främst lägenheter, återhämtat sig tydligt de senaste månaderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.