”Avreglera hyresmarknaden och sänk amorteringskraven för unga”

Företrädare för företag med många unga anställda skriver på DN Debatt.

Sverige beskrivs ibland som världens bästa land för barn, men det är inte det bästa landet för den som ska bli vuxen. Tidigare generationer har skapat hinder för jobb, utbildning och bostäder som nu måste åtgärdas, menar Andreas Hatzigeorgiou, vd, Stockholms Handelskammare, Mattias Behrer, vd, Live Nation Sweden, Haval van Drumpt, vd, Tre Sverige, Jennica Jonsson, vice vd, Stureplansgruppen, Peter Knutsson Frejd, vd, Academic Work och Negin Tagavi, vice vd, Fryshuset på DN Debatt.

När det gäller bostadssituationen skriver de att de vill se en ”socialt ansvarsfull avreglering av hyresmarknaden”.

De skriver:Det saknas politisk insikt om att en fungerande bostadspolitik är förutsättningen för en fungerande arbetsmarknadspolitik. För att kunna påbörja en utbildning eller ett jobb på en annan ort behöver man någonstans att bo, men när bostadsköerna är decennielånga i tillväxtstäderna är ett förstahandskontrakt bara att glömma.

På andrahandsmarknaden är hyrorna ofta dubbelt så höga som på förstahandsmarknaden och kontrakten löper sällan längre än ett år.”

Vill se lägre amorteringskrav under perioden när inkomsterna är låga

”De senaste decennierna har politikerna lämnat bostadspolitiken orörd, trots att det är bristen på tillgängliga bostäder som är det största hindret för den som vill flytta dit jobben finns, och därmed hindrar företagen att växa. En socialt ansvarsfull omreglering av hyres­marknaden är nödvändig för att de med svag förankring på bostadsmarknaden ska få ett första boende.”

”Utöver det bör man skapa enklare vägar till ett eget ägt boende. Det kan göras genom nya regler för avbetalning av bolån, där amorteringar ska vara lägre under den tid i livet då inkomsterna är låga. Vi bör även uppmuntra tidigt bosparande genom en ny skatte­subventionerad sparform.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.