Jan Jönsson: Dags att börja tala om social housing

 

Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, anser att det är dags att kvotera in de svaga grupperna.

Hur ska de mest utsatta få bostad? Frågan diskuterades på flera seminarier i Almedalen, bland annat i ett som Fastighetsägarna arrangerade och som Fastighetstidningen bevakade.

Jan Jönsson, som tidigare var som tidigare var socialborgarråd i Stockholm stad, nu oppositionspolitiker, sa att ”Det är brist på bostadspolitik som landar i socialtjänstens knä”.

Hans förslag är Sverige måste gå mot social housing likt andra länder som Finland, ett land han menar har ett system Sverige kan lära av.

– Jag hör numera röster även i de borgerliga partierna att vi måste tala om social housing, men vi ska inte titta på skräckexempel som i London. Ett sätt är att börja hitta sätt att kvotera in de mest utsatta i bostadshusen, kanske tio till femton procent i en fastighet, sa Jönsson, enligt Fastighetstidningen.

Unni Solbe, vd för Stena fastigheter var negativ till kvoteringsidén.

– Det dyker titt som tätt upp massa olika kreativa planer från politiken. Det vi behöver är långsiktiga beslut över tid. Sedan måste man alltid väga in rättviseaspekten i uthyrningen om man går utanför bostadskön. Vem ska man välja? Vi har i Malmö en testverksamhet där lägenheter lämnas till Stadsmissionen för att se om det kan fungera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.