Veckans Aktuellt v26: Hopp om åtgärder i höstbudgeten

VECKANS AKTUELLT. Efter de första dagarna av Almedalsveckan tror våra experter Lennart Weiss och Kent Persson på någon form av stöd till bostadsbyggsektorn i höstbudgeten.
Här sammanfattar de veckan, vår egen dag i Almedalen – där de båda hyllar en ungdomsförbundsordförande – och regeringens nya utredning kring samverkan kring trygghet i bostadsområden. Programledare: Anna Bellman.

 

Kent Persson sammanfattar lägesbilden i Almedalen:
– Politiken har inte tagit in bostadskrisen. Förhoppningsvis har Almedalsveckan ökat krisinsikten; krisen är oerhört allvarlig, det kan röra sig om tio år – det har inte Sverige råd med.

Lennart Weiss:
– Jag har delvis en annan analys. Många här säger: ”Politikerna säger ingenting”. Jag tror att de är i kaosfasen, men i morse (torsdags morse) sa KD:s bostadspolitiska talesperson Larry Söder, till min förvåning, att de ska återkomma med kortsiktiga förslag, som kan komma i höstens budget. Jag hoppas att det blir så, och att det kan dämpa det katastrofala fallet vi befinner oss i just nu när det gäller bostadsbyggandet.

Kent Persson:
– Krisinsikten är mindre djup bland kommunerna, de ligger efter. Under hösten kommer förmodligen deras uppvaknande, när markanvisningar lämnas tillbaka, när de inte kan fullföljas. Än så länge inser kommunerna inte att de måste sänka markpriserna.

Bostadspolitik.se hade en heldag i Almedalen. Kent Persson:
– Det var en bra dag, med bra samtal, mycket publik på våra event. Framför allt på vårt kvällsevent Super Wednesday, där SSU:s Lisa Nåbo kom fram som en riktig stjärna.

­Lennart Weiss:
– Absolut, Lisa Nåbo är ett stadsrådsämne.

Bostadsminister Andreas Carlson har tillsatt en ny utredning – den här gången om samverkan och trygghet i bostadsområden.
Kent Persson:
– I grund och botten är BID-samarbeten bra. Men att tvinga på det kommer inte att leda till något positivt.

Riksbanken höjde räntan med 25 punkter, till 3,75 procent.
Lennart Weiss:
– Det är inte överraskande, men bekymmersamt.
– Hushållens köpkraft sjunker ännu mer. Det är risk för ett blodbad i höst med konkurser i byggsektorn och kompetens som försvinner från sektorn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.