Sverige har EU:s överlägset högsta flyttskatter, vilket hindrar många från att flytta till en bostad som passar deras behov. Nu behövs en övergripande bostadsskattereform, skriver André Nilsson, Mäklarsamfundet, på SvD Debatt.
Han föreslår reformer utifrån fem utgångspunkter:
#Öka effektiviteten i bostadsbeskattningen, avskaffa de skadligaste skatterna. Det är känt sedan länge att Sveriges höga flyttskatter är skadliga.
”Ett första steg bör vara att följa OECD:s policyförslag om att inflation borde räknas bort från reavinster.”
# Gör bostadsbeskattningen mer rättvis med stärkt enhetlighet och neutralitet.
”Ett konkret exempel på när bostadsskatterna särbehandlar boendeformer är skillnaden i att köpa ett bostadsrättsradhus och att köpa ett identiskt äganderättsradhus. Äganderätten missgynnas av både pantskatter och högre fastighetsskatt.”
# Bostadsskatter ska skapa förutsättningar för klimatomställning.
”Bostadsbristen är främst ett resultat av att vi nyttjar befintligt bostadsbestånd ineffektivt. Ett mer effektivt hushållande med bostadsbeståndet skulle både göra så att fler kan flytta till den bostad de behöver, och att utsläppen i bostads- och fastighetsbranschen skulle minska.”
# Bostadsskatter ska främja en socialt hållbar bostadsmarknad.
Att uppskov på reavinstskatten inte gäller i samma utsträckning vid flytt till billigare bostäder missgynnar den senior som väl väljer att flytta från villan. Nuvarande skatteincitament skapar socialt ohållbara boendesituationer.”
# Utgå från forskning och lär av andra länder.
”Sverige är sämst i klassen när det gäller bostadsbeskattning. Trots att forskning visar att varje procent i transaktionsskatt försämrar rörligheten på bostadsmarknaden med 7–9 procent har Sverige valt att inta en extremposition när det handlar om höga flyttskatter.”