Osäkerhet inför Riksbanksbeslutet – nästan hälften av handlarna tror på dubbelhöjning

25 punkters höjning har länge varit huvudbudet – och är det fortfarande. Men sannolikheten för en dubbelhöjning från Riksbanken på torsdag har ökat.

På torsdag meddelar Riksbanken den nya styrräntan.

SEB har som vanligt gjort sin handlarenkät och 56 procent tror på en höjning med 25 punkter, till 3,75 procent. Men 44 procent tror på en höjning med 50 punkter, till 4,00 procent.

Mätningen är gjorde efter att riksbankerna i både England och Norge lite oväntat höjt med 50 punkter.

SBAB:s chefsekonom Robert Boije säger till Dagens Industri:

– Jag tycker att det är ett jättelurigt läge just nu, jag är inte alls så säker på att Riksbanken bara höjer med 25 punkter på torsdag som jag var för några veckor sedan.

Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg säger till DI:

– Tidigare har man pratat om att den amerikanska centralbanken ska sänka räntorna, nu är det andra tongångar, att man ska höja i stället. Riksbanken tittar såklart på vad andra gör, men avgörande för Sveriges del är inflationen och den är dubbelt så hög som i till exempel USA. Vi tror ändå att det blir 25 punkters höjning på torsdag, men det behöver inte vara den sista räntehöjningen, det kan komma mer därefter.

I Dagens Industris skuggdirektion vill tre ledamöter se en höjning med 25 punkter, en vill se oförändrad ränta och en (Swedbanks Olof Manner) vill se en dubbelhöjning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.