”Viktigt steg men borde gå fortare”

Läs Fastighetsägarnas, Byggföretagens och Sveriges Allmännyttas kommentarer om regeringens utredning kring presumtionshyresdomarna.

På torsdagen meddelade finansminister Elisabeth Svantesson och bostadsminister Andreas Carlson att man tillsätter en utredning som ska se över de kritiserade presumtionshyresdomarna och även förenkla och förbättra förutsättningarna för uthyrning av privatbostäder.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Det var en viktig signal att både finansminister Elisabet Svantesson och bostadsminister Andreas Carlson gemensamt presenterade utredningen. Det visar på krisinsikt och förståelse kring hur avgörande bostadsbyggandet är för BNP-utvecklingen och hela samhällsbygget. Reformerna kommer att göra skillnad framåt och vi ser fram emot fler pressträffar om hur byggkrisen kan mildras här och nu.

Domarna som kom förra året innebar att den årliga hyresjusteringen av nyproducerade hyresrätter endast får vara hälften av den förhandlade hyresutvecklingen inom bruksvärdessystemet under presumtionshyrestiden (15 år). Det har fått en negativ påverkan på fastighetsvärden och investeringsviljan i nyproduktion av hyresrätter.

– Presumtionshyresdomarna fick kraftig påverkan på möjligheterna att investera i hyresrättsbyggande och slog hårt mot hela affären. Den här utredningen är ett mycket välkommet första steg – vi hoppas att regeringen kommer att fortsätta med strukturreformer på området och även remittera utredningen om fri hyressättning i nyproduktion, säger Anna Broman, bostadspolitisk talesperson, Byggföretagen.

Utredningen ska presentera sina förslag avseende presumtionshyresdomarna i ett delbetänkande den 2 september 2024. Slutbetänkandet ska presenteras den 3 mars 2025.

Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig säger:

– Hovrättsdomen om presumtionshyror lägger ett effektiv stopp för byggandet av nya hyresrätter när projekten inte längre går att räkna hem. Det är därför bra att regeringen lyssnat på fastighetsbranschen och tillsätter en utredning som ska se över systemet.

– Byggkrisen är nu så allvarlig att det inte går att vänta över ett år på att reglerna för presumtionshyror ses över. Regeländringarna borde vara på plats redan under början av nästa år för att få effekt på byggandet. Snabbutredningarna på tre månader har gjorts tidigare och borde gå att göra även här.

Utöver den nya utredningen om presumtionshyror kommer regeringen att återkomma med fler förslag till reformer av bostadsmarknaden.

–  Det är välkommet att regeringen ser behovet att utveckla bostadsmarknaden. Det är nödvändigt för att vända byggkrisen och öka bostadsbyggandet, säger Anders Holmestig.

Jörgen Mark-Nielsen.

Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta, säger:

– Det är bra att bostadsministern har lyssnat på oss och andra branschaktörer och att en utredning nu ser över hur presumtionshyror kan ändras under presumtionstiden – men utredningstiden är alldeles för lång.

– Det är alldeles för lång utredningstid. Om förslagen ska vara klara först i september nästa år kan de bli verklighet tidigast år 2025. Men det är ju nu som bostadsbyggandet störtdyker. Frågan borde därför kunna snabbutredas.

Jörgen Mark-Nielsen är samtidigt positiv till själva förslagen.

– Jag räknar med att förslagen kommer att leda till att bostadsföretagens investeringskalkyler förbättras, vilket innebär att fler bostäder kommer att byggas. Det är naturligtvis extra bra om förslagen kommer att kunna tillämpas även på bostadsföretagens befintliga bestånd.

Utredaren ska också se över möjligheten för parterna att avtala om hyrestillägg vid tillval och hyresavdrag vid frånval under presumtionstiden.

– Det vore en välkommen förbättring av regelverket. Eftersom presumtionshyror har blivit allt vanligare är det viktigt för hyresrättens konkurrenskraft att hyresvärdar kan erbjuda hyresgästerna tillval under presumtionstiden.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.