Vi behöver en bred trygghetsöverenskommelse

Hyresgäster upplever en stor otrygghet i sina områden, visar en ny undersökning som Hyresgästföreningen låtit göra. Nu efterlyser Marie Linder på Expressen Debatt en bred trygghetsöverenskommelse om både mer förebyggande och polisiärt arbete.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder skriver att det krävs en kraftsamling för att komma åt den komplexa problematik som har skapat otryggheten. Kriminaliteten stoppas inte med en quick fix utan kräver långsiktiga åtgärder som skapar trygghet.

Hyresgästföreningen föreslår:

# En bred trygghetsöverenskommelse.
”Den sandlådepolitik som råder i trygghetsfrågan måste få ett slut. De politiska blocken behöver ta ansvar och komma med långsiktiga spelregler för att stoppa våldet och skapa trygghet på lång sikt i våra områden.”

# En trygghetsfond.
”Det saknas resurser i Sveriges kommuner och det finns ett underskott på åtskilda miljarder. Inrätta en statlig trygghetsfond där kommunerna kan söka pengar för projekt som syftar till att öka tryggheten. Skötsamma hyresgäster ska inte betala för trygghetsinsatser genom högre hyror.”

# Satsa på förebyggande arbete.
”Det behövs ett nytt och långsiktigt förhållningssätt mot hur vi blir av med kriminaliteten. Där är det förebyggande arbete avgörande. Att förhindra brott innan de ägt rum kräver mer resurser. Satsa på civilsamhället, till exempel idrottsrörelsen, som redan i dag nu gör mycket för tryggheten.”

# Skötsamma hyresgäster ska inte betala för trygghetsinsatser genom högre hyror.
”Rusta våra förorter. Alla stadens områden ska vara attraktiva att bo i och tillhandahålla service, arbete och fritid.”

# En närvarande polis.
”Alla medborgare i vårt land har rätt till samma polisbeskydd. Vår undersökning visar att hyresgästers förtroende för polisen är lägre än allmänhetens. Bygg tillbaka det förtroendet med närvarande lokalpoliser som bygger relationer i bostadsområdena.”

Läs hela inlägget här.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.