Vill återställa presumtionsreglerna – Persson: ”Tar för lång tid”

 

Presumtionshyresdomarna från 2022 har ställt till stora problem för bostadsutvecklarna. Nu tillsätter regeringen en utredning med uppdrag att ta fram förslag som återställer situationen.
Utredaren ska också ta fram förslag som förenklar privatuthyrning. Bostadspolitik.se:s Kent Persson menar att utredningen drar ut för långt på tiden.

Finansminister Elisabet Svantesson och bostadsminister Andreas Carlson presenterade utredningen på torsdagsmorgonen.

Utredare blir hovrättsrådet Thomas Edling som ska presentera sina förslag i september 2024 (presumtionshyrorna) och mars 2025 (privatuthyrning).

Andreas Carlson:

– Presumtionshyressystemet fungerade väl de första 15 åren, men under 2022 kom två avgöranden i Svea hovrätt som förändrade förutsättningarna. Domarna har kritiserats av både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Kritiken har handlat om att domarna på ett dramatiskt sätt försämrar investeringskalkylerna. Det här lyftes av flera aktörer på rundabordssamtalen i förra veckan och är en viktig del av osäkerheten som gör att byggbolagen inte vågar sätta spaden i backen.

– Det är angeläget att det här i huvudsak återställs till hur det såg ut tidigare.

– En detalj i detta är att det i dag inte går att göra tillval och frånval inom presumtionshyrestiden – även det ska utredas.

Andreas Carlson:

– Det ska bli enklare och mer lönsamt att hyra ut privat. Man ska kunna hyra ut mer än en del av bostaden, i dag kan man inte hyra ut både attefallshus och källare utan att det räknas som att bedriva näringsverksamhet. Det ska utredningen titta på. Det ska även bli lättare att hyra ut bostadsrätter.

– Det befintliga beståndet ska användas mer effektivt och därmed leda till en bättre fungerade bostadsmarknad.

Bostadspolitik.se:s och Heimstadens Kent Persson kommenterar:

– Beskedet visar att regeringen har insikt i problemen som finns för nyproduktion av hyresrätter. Det är bra, men vi är oroliga för att utredningen tar för lång tid. Den ska vara klar i september 2024, vilket innebär att förändringar av systemet sannolikt kan komma på plats tidigast under 2025. Det innebär att vi har minst två förlorade år framför oss där byggandet av nya hyresrätter kommer vara mycket lågt.

Han säger att dagens besked inte innebär att Heimstaden vågar dra igång nyproduktion.

– Nej. Vi vet ju inte hur lagförslaget kommer att se ut och det finns flera andra problem med presumtionshyressystemet. Det bygger fortsatt på förhandlingar med Hyresgästföreningen kring hyresnivåer och justeringar. I dagens situation är det alldeles för osäkert.

– Det mest effektiva sättet att underlätta nyproduktion är att införa fri hyressättning för nyproduktionen av hyresrätter. Det skapar förutsägbarhet för både fastighetsägare och hyresgäster. Dessutom finns det redan en färdig utredning för det, vilket innebär att regeringen skulle snabbt kunna få på plats fungerande hyressättning för nyproduktionen och det kommer leda till ett ökat byggande.

Om den andra delen av utredningen, om förenklad privatuthyrning, säger Kent Persson:

– Det är bra, det kommer att bidra på marginalen till en förbättrad bostadsmarknad. Bra för dem som berörs, men samtidigt en ganska liten åtgärd. Man kommer inte till rätta med de strukturella problemen på marknaden genom det här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.