Höjer hyran med 1.75 procent från 1 juli

Fyra av de privata fastighetsbolagen i Malmö, som begärt nya hyresförhandlingar, höjer hyrorna med 1,75 procent den 1 juli.

Häromdagen stod det klart att förhandlingarna med Hyresgästföreningen om den extra hyreshöjningen på två procent hade strandat.

Fyra av bolagen – Willhem, Victoriahem, Heimstaden och Trianon – går nu vidare ändå och höjer hyrorna med 1,75 procent från 1 juli, genom så kallad direktavisering.

– Vi lever i en exceptionell tid. Det är många som har det tufft och utmanande. Idag kan man vara tacksam över att vara hyresgäst. Många bostadsrättsföreningar har fått höja avgifterna med 40 procent, säger Patrik Hall, senior rådgivare och tidigare vd på Heimstaden till Hem & Hyra.

På frågan om vad hyresgäster som fortsätter betala den gamla hyran riskerar, svarar Hall:

– Vi kommer att vända oss till hyresnämnden och det man riskerar är en retroaktiv höjning om hyresnämnden fastställer den nya nivån. Sedan kan man också få en ännu högre höjning.

– Jag säger inte att vi kommer att kräva mer men vi kommer att se över bruksvärdet och det kan bli högre och det kan bli lägre.

Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Malmö säger till Hem & Hyra:

– Vi tycker inte att det är ansvarsfullt. De borde återkalla höjningen.

Rosengårds Fastigheter och Kanslihuset har backat från sina hyreshöjningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.