Nya byggreglerna leder till rum utan fönster och takhöjd

Resultatet av de föreslagna regelförändringarna blir sämre bostadsstandard. Vi kan få se rum utan fönster där takhöjden går strax ovanför dörrposterna, skriver Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges arkitekter, på Expressen Debatt.

Tobias Olsson oroas över Boverkets förslag till nya byggregler.  Han skriver:

”Systemet baseras fortfarande på funktionskrav, alltså att Boverket bestämmer vilken funktion som ska uppnås. Hur är upp till byggaren att lösa.

Fram till nu har myndigheten också tagit fram vägledningar för lösningar och medverkat i att ta fram standarder.

De ekonomiska motiven för att pressa ner takhöjderna är stora och de boende, tja, de får väl kura ihop sig och kommer de igenom en dörrpost utan att slå i huvudet borde det vara lugnt.”

Upp till byggarna att föreslå vad som är en rimlig takhöjd

Han menar att Boverket backar ut all inblandning i att ta fram praxis och branschstandard.

”Fönster, till exempel, reduceras till en av flera tekniska lösningar för att få in ljus i en bostad. Krav på utblick och direkt dagsljus i bostaden tas bort. Om Boverket, som är ansvarig myndighet, menar att optiska kablar som leder dagsljus kan ersätta ett fönster, då är vi illa ute i grundförståelsen om vad en god bostad är.”

”Takhöjden karvar Boverket också i. Måttet 2,40 meter, som Boverket tidigare har skrivit in i sin vägledning, det försvinner. Nu blir det upp till byggarna själva att föreslå och verifiera vad som är en rimlig takhöjd.”

”Byggregler, bra bostäder och vacker arkitektur hänger ihop. Om byggbranschen får bestämma själva blir det torftiga lådor, med så få fönster som möjligt och låg takhöjd. Boverkets förslag är ytterligare ett steg som gör det svårare att få bostäder med bra kvalitet.”

”I Sveriges arkitekters remissvar säger vi nej till hela förslaget till nya byggregler.”

Läs inlägget här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.