”Bolåneventil ingen lösning på längre sikt”

Det finns en inneboende brist i Finansinspektionens granskning, skriver Dagens Industri på ledarplats.

DI:s ledarskribent Tobias Wikström påpekar att Finansinspektionens nyligen presenterade utredning, som visar att ”ventilen” fungerar ”inte fångar in vilka som har varit intresserade av att få undantag från amorteringskravet, men som fått nej av banken. Det låter sig inte undersökas eftersom bankerna inte alltid dokumenterar sådana avslag, och dessutom kan man få nej av en banktjänsteman utan att en formell ansökan lämnats in.”

Han fortsätter: ”Den större frågan handlar dock om amorteringskravet i sig självt. Kravet är alltför långtgående i förhållande till bankens kreditgivning. Det ingriper i bankens och kundens avtalsfrihet och är trubbigt. Det är ett stort inträdeshinder för unga hushåll på bostadsmarknaden.”

Wikström tycker dock – av inflationsskäl – att det hade varit fel att avskaffa amorteringskravet just nu. Men på längre sikt ser han det som den mest hållbara lösningen.

Läs ledaren här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.