#188 Kent Persson och Lennart Weiss: Statssekreterargruppen är en viktig signal

BOPOLPODDEN | 29 aktörer var inbjudna till veckans rundabordssamtal och två av dem var våra expertkommentatorer Kent Persson och Lennart Weiss. Här ger de sin syn på samtalet och situationen, vad de lyfte som viktigt för regeringen att fokusera på framåt och vad de tror kommer att ske. Den arbetsgrupp som har tillsatts med statssekreterare från alla viktiga departement är bra, men ytterligare en grupp – med bland annat experter från branschen för att få en helhetssyn – bör tillsättas. Bostadsministerns team är starkare än vad många tror – och förväntningarna är nu stora. Programledare: Anna Bellman.

Både Kent Persson och Lennart Weiss berömmer i podden bostadsminister Andreas Carlson och statssekreterare Johan Davidson efter rundabordssamtalet.

Lennart Weiss:
– Bostadsministerns team är starkare än många tror, jag skulle säga att de håller samma nivå som Attefalls team.
– Vi har varit kritiska till att de har varit segstartade. Möjligtvis har de lagt tid och kraft på att skaffa sig en nulägesbild. Nu uppträder de med självförtroende och kraft. Förhoppningsvis kan regeringen som helhet nu agera.

Den stora nyheten på rundabordssamtalet var att en grupp med statssekreterare har satts samman under ledning av Johan Davidson. Utöver Davidson består gruppen av statsministerns, finansministerns, finansmarknadsministerns, justitieministerns och arbetsmarknadsministerns statssekreterare.

Kent Persson:
– Hela branschen välkomnar det beskedet. För oss i branschen och för nördarna i politiken är det en stor nyhet. Nu påbörjas hantverket. Det är en tydlig signal om att man tar det här på allvar. Bara bostadsministern har svårt att genomföra större förändringar eftersom bostadsfrågorna ligger under flera departement, hyresregleringen ligger under justitiedepartementet, skatterna hos finansdepartementet och så vidare.

Lennart Weiss valde att lägga fokus i sitt inlägg på att det är dags för en ny riskdelning.

Kent Persson tryckte på allvaret i den rådande situationen och kom med strukturella förslag.
– En del tror fortfarande att det vänder av sig självt när räntorna vänder, det kommer inte att ske. Vi på Heimstaden har stoppat alla projekt vi kan stoppa.
– Mina förslag var främst att införa fri hyressättning i nyproduktion, enligt utredningen som är klar, att överge förhandlingsmodellen och gå över till indexering av hyrorna. Och att det behövs en heltäckande social bostadspolitik.

Angående de kritiserade presumtionshyresdomarna är signalerna från regeringshåll tydliga.
Lennart Weiss:
– Där kan vi nog lugnt räkna med att det kommer att komma förslag från regeringens sida.

Kortsiktigt efterlyser Weiss och Persson en expertgrupp som kan ta fram förslag redan under sommaren/hösten. Lennart Weiss nämner JM:s Nancy Mattsson som ”självklar” i en sådan grupp när det gäller regelförenklingar.
– Det är inte svårt att få experter från branschen, och sedan komplettera med regeringsföreträdare. Det behövs en sådan här grupp som komplement till statssekreterargruppen.

Frågan är om regeringen hinner få med åtgärder redan i höstbudgeten.
Kent Persson:
– De måste få in nånting, annars tappar de i trovärdighet mot branschen. Ser inte branschen något ljus i tunneln går man från varsel till uppsägningar, då har vi en lång resa tillbaka. När jag säger att Heimstaden behöver 1,5–2 år för att återstarta pausade projekt så förutsätter det att det finns en byggsida, monteras den ner tar det mycket längre tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.