”Kommunen får se över markpriserna”

 

Tvärstoppet i bostadsbyggandet slår hårt mot Stockholm. 20 000 bostäder per år behövs för att möta behovet, de senaste åren har siffran legat på 15 000 – i år påbörjas 4 000 och nästa år 3 000, skriver Dagens Nyheter.

Siffrorna kommer från Länsstyrelsen Stockholms nya prognos.

– Det kluriga är att just nu byggs det väldigt mycket i Stockholms län. Det är svårt för gemene man att greppa hur illa det är. Konsekvenserna av det påbörjas så lite byggprojekt nu kommer att märkas om 3-4 år. Och de kommer att bli kännbara, säger Henrik Weston, utvecklingsledare på Länsstyrelsen Stockholm.

Vad han menar är att bostadsbristen drabbar både företag som får svårare att locka hit experter och grupper som redan i dag har svårt att få tag på en bostad i Stockholm.

Henrik Weston anser att både kommuner, som har bostadsförsörjningsansvaret, och byggbolag behöver se över sina kalkyler.

– 2010-talet var en exceptionell tid där priserna på bostäder drevs upp genom väldigt låga räntor. De flesta bedömare tror inte att vi kommer se det igen. Om inte staten gör något måste kommunerna se över sina verktyg, exempelvis markpriserna. Branschen måste också fundera över sina avkastningskrav, säger han till DN.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.