SBAB-tempen: Kortare annonstider ger marginell förbättring

SBAB:s indikator Bomarknadstempen för maj visar en ytterst marginell förbättring i förhållande till april avseende hur lätt det är att sälja ett hus respektive en lägenhet på andrahandsmarknaden i Sverige som helhet. Förbättringen kan i huvudsak kopplas till något kortare annonstider.

I SBAB/Boolis databas finns en rad olika variabler som i olika dimensioner speglar den aktuella temperaturen på bostadsmarknaden med avseende bland annat på hur lätt det är att sälja en bostad. I början av året lanserade SBAB en kompositindikator – ”Bomarknadstempen” – som väger ihop hur mycket utbudet av befintliga bostäder, antal dagar på Booli, antalet återpublicerade bostäder, andelen prissänkta bostäder, antalet budgivare, samt medelbudpremien avviker från sina historiska genomsnitt.

Fortsatt trögt försäljningsläge för både hus och lägenheter i maj
Indikatorn för hus låg i maj cirka två standardavvikelser under det historiska medelvärdet, vilket alltjämt innebär en mycket låg nivå. Avvikelsen från medelvärdet för lägenheter ligger förvisso något mindre än två standardavvikelser från medelvärdet, men indikerar alltjämt att även marknaden för lägenheter är fortsatt kall.

– Vår indikator Bomarknadstempen visar att det är ett fortsatt mycket tufft läge för de som vill sälja sin bostad, sett till Sverige som helhet. Den lilla ljusning som kan skönjas i maj är framför allt kopplad till något kortare annonstider. Mycket talar för att räntetoppen nu är nära, vilket är en viktig faktor för en normalisering av läget på bostadsmarknaden. En riskfaktor för lägenheter är samtidigt att vi ännu inte sett den fulla effekten på månadsavgifterna av de räntehöjningar Riksbanken redan har gjort, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.