”Jag delar branschens krisinsikt”

Bostadsminister Andreas Carlson säger sig dela den krisinsikt som förmedlades av bygg- och bostadsaktörer vid tisdagens rundabordssamtal.

– Mötet underströk att läget är väldigt allvarligt. Prognoserna från SCB och Boverket är i sig tydliga, men är viktiga att komplettera med en bild från dem som bygger och berörs av detta, sa Andreas Carlson till Fastighetstidningen strax efter mötet.

De 29 aktörer som var på plats tog upp mängder av förslag till åtgärder på lång och kort sikt.

En viktig fråga, som kan förändra förutsättningarna för nyproduktion av hyresrätter, är att något görs av effekterna av de kritiserade presumtionshyresdomarna.

– Det viktigaste, vilket också framkom på mötet, är hur presumtionshyresdomen påverkat kostnadskalkyler och finansiering. Där pågår det att arbete att återställa presumtionshyressystemet till hur det ursprungligen var tänkt att fungera, sa Andreas Carlson till Fastighetstidningen.

Andreas Carlson sa även till Byggvärlden att det kan kan komma åtgärder till höstbudgeten och även ännu tidigare.

– Regeringen är beredd att vidta åtgärder. Det finns flera intressanta förslag som lyftes under mötet idag. Vi kommer återkomma i ramen för budgetprocessen där vi ska presentera budgeten i september. Jag utesluter inte att vi vidtar åtgärder innan dess om det krävs, säger han till Byggvärlden.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.