Hög inflation bäddar för ytterligare räntehöjning

Inflationstakten sjönk, men inte så mycket som förväntat. Mycket tyder därmed på att Riksbanken höjer styrräntan i slutet av månaden.

KPIF-inflationen ökade med 6,7 procent i maj jämfört med samma månad förra året. Analytikernas förväntningar låg på 6,6 procent enligt Infront. I april var motsvarande mått 7,6 procent.

Samtidigt hade Riksbanken räknat med 7,1 procent, men siffran har sänkts av kraftigt sjunkande energipriser.

Men den underliggande inflationen, KPIF rensat för energi, steg med 8,2 procent. Här var Riksbankens beräkning 8,1 procent.

– Den underliggande inflationen var en besvikelse, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, till Dagens Industri.

– Även om riktningen är helt rätt hade man velat se att alla mått går nedåt åt rätt håll, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Inflationssiffrorna är något splittrade, men det råder en bred prisuppgång på tjänster.

– Det är dåliga nyheter för Riksbanken. Det anses vara mer inhemskt genererade och något de har mer ansvar för, säger Torbjörn Isaksson, och fortsätter:

– Det stärker bilden av att Riksbanken höjer räntan.

Även andra bankekonomer räknar med en höjning från Riksbanken den 29 juni. Huvudspåret är en höjning med 25 punkter till en styrränta på 3,75 procent.

– Det hade behövts en ganska ordentligt positiv överraskning för att den skulle ändras till en paus. Jag tror att man kommer trycka på med en höjning till, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson i Di TV.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.