Obos medskick till bostadsministern

Inför det föreslagna startlånet, slopa det senaste amorteringskravet och inkludera boköpsmodeller i utredningen om hyrköp. Det är några av de åtgärder Obos kommer framföra under dagens möte med bostadsministern.

– Från politiskt håll vill vi se kraftfulla åtgärder på både kort och lång sikt. Vi som långsiktig bostadsutvecklare bidrar också med innovativa lösningar, som till exempel boköpsmodellen Obos Deläga. Köparen äger minst hälften av bostaden och blir ”sambo” med oss, säger Joakim Henriksson, Vd för Obos ena dotterbolag Obos Sverige.

Obos har länge förespråkat mer politisk förutsägbarhet när det gäller bostadspolitiken. På så sätt skulle spelreglerna för hela branschen blir mer stabila.

– Den pågående krisen visar att bostadsfrågorna måste högre upp på den politiska dagordningen. Partierna behöver komma fram till en gemensam reformagenda i dialog med oss i branschen. Låt dagens möte bli startskottet för detta arbete, säger Joakim Henriksson.

Obos förslag på krisåtgärder
Kortsiktigt:
# Inför det föreslagna startlånet. Det hjälper människor in på bostadsmarknaden och det kommer att bidra till ökad rörlighet.

# Inkludera boköpsmodeller i uppdraget om hyrköp; när fler sätter lösningar på bostadsmarknaden behövs en standardisering av avtal och vägledning för att få med sig bankerna och göra det tryggare för kund.

# Inför tillfällig skattesubvention för nyproduktion för att stimulera fler nybyggda bostäder.

# Slopa det senaste amorteringskravet – inför en amorteringstrappa

 

Långsiktigt
# Nya modeller för riskhantering och fördelning behövs för att överbrygga ökade produktions- och materialkostnader och för att se till att hålla i gång nyproduktionen.

# Initiera ett partiöverskridande samarbete för att skapa en långsiktig bostadspolitik som skapar stabila spelregler för hela branschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.